Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Поплаве јењавају, страх од Дунава расте

Прети снег са Алпа којег има једва нешто мање него 2006, када су се реке излиле и нанеле велику штету

(Фото М. Дугалић)

Бујице које су пореметиле живот на северу Косова, југоисточној и југозападној Србији јуче су се смириле. Ванредна одбрана од поплава, што подразумева најбуднији надзор и предузимање превентивних мера, попут гомилања џакова са песком тамо где је неопходно, и даље је на снази на Лиму. Али, и његов ниво воде стагнира. Стагнирају или опадају и водостаји на Млави, Пеку, Црном Тимоку и осталим рекама на којима је проглашена редовна одбрана од поплава. Једина која расте је Сава, која ће током викенда, по свему судећи, бити стављена под ванредну одбрану. Савске бране Бусор и Кореница ће бити отворене како би пропустиле вишак воде и умањиле притисак, спречавајући евентуалну бујицу да избије ван корита.
– Нема ниједног краја земље у којем је ситуација драматична. Опозване су и наше екипе које су отишле у Бродарево, Пријепоље, Нови Пазар и Сјеницу како би помагале локалним службама – рекао је Предраг Марић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације.
Овог пута су плављена само подручја која нису обухваћена системом одбране од поплава, то јест пољопривредно земљиште за које је и предвиђено да буде под водом кад реке нарасту, као и објекти који су, вероватно нелегално, изграђени превише близу водотока. То што су се изливи за сада задржали у том појасу и нису напали брањена подручја такође говори да велике опасности још нема. Али, много више него реке које су их ових дана мучиле, надлежне сада брине Дунав. Његов ниво се још не мења, што је можда само привремено затишје, јер количина снега на Алпима је свега десет одсто мања него 2006. године, када су нас и добар део Европе задесиле велике поплаве. На Карпатима је снега мање, али није га много било ни 2006, када се Тиса, која припада њиховом сливу, такође излила.
Држава и даље не повећава улагање у одбрану од поплава, а само на насипима који ограђују Дунав, Саву и Дрину већ је пронађено 200 слабих места.
– За редовно одржавање и санирање насипа и осталих објеката који нас штите од поплава, Србији је у наредних пет година неопходно 20 милијарди динара. За ову годину Дирекција за воде, која није надлежна за Војводину, јер она има сопствено јавно водопривредно предузеће, добила је свега 1,3 милијарде, од чега је пет стотина милиона отишло на дугове за радове у претходне две године. Преосталих осам стотина милиона динара нипошто није довољно ни за тих две стотине слабих тачака. Инспектори их сада обилазе како бисмо утврдили приоритете међу приоритетима, јер само најхитније поправке сада можемо себи да приуштимо. Сад све зависи од брзине отапања снега. Ако се он буде топио нагло, од средине априла до средине маја може бити озбиљнијих проблема – објаснио је Миодраг Пјешчић, директор Дирекције за воде.
-----------------------------------
Нема опасности од изливања Ибра
Краљево – Ибар на подручју Краљева је попунио обале, поплавио део приобаља. Реком плутају балвани, хиљаде пластичних флаша и други отпад који су , покупиле и бројне притоке ове реке са подручја Новог Пазара, Рашке, студеничког краја. Но, опасности од поплаве нема. То је новинарима саопштио Драган Јовановић, градоначелник Краљева, после јучерашњег састанка Градског штаба за ванредне ситуације. Уз то, он је напоменуо да ни бунари градског водовода у приобаљу реке нису угрожени и да је вода за пиће исправна. Поменути штаб редовно прати ситуацију и према предвиђањима ових стручњака разлога за панику неће бити ни у наредних двадесетак сати, када се очекује пролаз највећег таласа Ибра покрај Краљева. М. Д.

В. Вукасовић

објављено: 16.03.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου