Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

 

Επενδύσεις 70 εκατ. της «Μαρινόπουλος»

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στην εγχώρια λιανεμπορική αγορά το 2013 ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος Α.Ε., Ζερόμ Λουμπέρ, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνει προσπάθεια να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η τοπική παραγωγή, ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος, παρουσιάζοντας χθες από τη Θεσσαλονίκη, το Πρόγραμμα Καινοτομίας Ελληνικού Προϊόντος, επισήμανε ότι η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά στην Ελλάδα το 2013 περίπου 60 - 70 εκατ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε και την επέκταση στη Σερβία με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο άνω των 100 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δυνητικούς franchisees για τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης Smile και Carrefour Express, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις πληρωμές της εταιρείας προς τους προμηθευτές-βιομηχανία, δήλωσε ότι σε ένα χρόνο (από τον Δεκέμβριο του '11-Δεκέμβριο του '12) η εταιρεία γύρισε 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά στην αγορά. Μάλιστα, τόνισε πως η Μαρινόπουλος καταβάλλει προσπάθεια να στηρίξει το άνοιγμα γραμμών factoring προμηθευτών της στις τράπεζες, αλλά τόνισε πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ενώ διευκρίνισε πως γενικώς ο χρόνος αποπληρωμής των προμηθευτών μειώνεται, αλλά οι σχετικοί χρόνοι διαφέρουν από προμηθευτή σε προμηθευτή.

Ειδικότερα, προς την κατεύθυνση της στήριξης της ελληνικής παραγωγής, η Μαρινόπουλος επεκτείνει το πρόγραμμα, «Καινοτομία Ελληνικού Προϊόντος», το οποίο εδώ και λίγες ημέρες περιλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη και τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από τις τέσσερις πρώτες «στάσεις» του στις Σέρρες, την Τρίπολη, τον Βόλο και την Κρήτη.
Οι 86 προμηθευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, που διακινούν περί τους 450 επώνυμους κωδικούς και ακόμη 80 ιδιωτικής ετικέτας, εντάχθηκαν στο εμπορικό πρόγραμμα της Μαρινόπουλος για το διάστημα 14 - 27 Ιανουαρίου, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε 98 σημεία πώλησης στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Κατερίνης, Αλεξάνδρειας, Κιλκίς, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Νάουσας.
Οι επόμενοι «σταθμοί» του προγράμματος, «Καινοτομία Ελληνικού Προϊόντος» θα είναι η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα και η Καστοριά.
Επενδύσεις στο εξωτερικό
Όσον αφορά στην επέκταση στο εξωτερικό, στη Σερβία θα ανοίξει το πρώτο σημείο πώλησης-ναυαρχίδα της Carrefour - Μαρινόπουλος στο τέλος του 2013 -αρχές του 2014 εντός καινούργιου εμπορικού κέντρου στο Βελιγράδι, το οποίο θα στεγάζει και άλλα εμπορικά καταστήματα και θα αποτελέσει μία συνολική επένδυση περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Σε βάθος χρόνου, θα ανοίξουν και άλλα καταστήματα στη Σερβία, για τα οποία έχει προγραμματιστεί να διατεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο κ. Λουμπέρ άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι πιθανότατα να ανοίγει επιπλέον χώρος επέκτασης για την αλυσίδα στις αγορές της Αλβανίας και της Κύπρου, καθώς ισχυρές τοπικές ανταγωνιστικές αλυσίδες σε αμφότερες τις χώρες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Αναφερόμενος στα υπερκαταστήματα της αλυσίδας, στα τρία που ανακαινίσθηκαν το 2012 (σε Γέρακα, Άλικο και στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης), η πελατειακή κίνηση αυξήθηκε κατά 30%, αλλά δεν ανέβηκε σε ανάλογο ποσοστό ο τζίρος.
Τέλος, το τρέχον έτος άλλα 5 - 6 καταστήματα της αλυσίδας πανελλαδικά (ανάμεσα τους και αυτό στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης) θα υποστούν ανάλογη ανακαίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου