Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

I sutra sneg, pravo proleće stiže tek u drugoj polovini aprila

Proleće možda jeste kalendarski stiglo, ali hladno vreme i sneg koji je jutros u osam časova počeo da pada to demantuju. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da lepo vreme stiže tek u drugoj polovini aprila.

Sneg nas očekuje i sutra

- Sneg nas očekuje i sutra. Posle toga kreće nestabilno vreme sa kišom koje će trajati narednih sedam dana dok nas od petka očekuje nešto toplije vreme - kažu za "Blic" u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.
Prema najavama vremenske prognoze pravo proleće nam stiže tek 20. aprila.



U većem delu Srbije ujutro će biti slabog mraza, a tokom dana oblačno, hladno i vetrovito, mestimično s kišom, susnežicom i snegom, saopštio je Republički
hidrometeorološki zavod.



Kiša će od večeri u većini krajeva preći u sneg. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama ujutro jak, sa udarima olujne jačine, a tokom dana će oslabiti. Jutarnja temperatura biće se od minus tri do tri stepena, maksimalna u većini mesta od nule do pet stepeni, a na jugu zemlje oko osam.



I u Beogradu će danas biti oblačno, hladno i vetrovito, povremeno s kišom i snegom. Temperatura će tokom dana biti od nule do dva stepena.

Ledeno u celom regionu



Sneg i snažan vetar u zemljama regiona otežali su saobraćaj na putevima, pa se vozačima preporučuje maksimalno oprezna vožnja. Zimski uslovi proglašeni su na mnogim putevima u Hrvatskoj.


I u većem delu Bosne I Hercegovine jutros je otežan saobraćaj zbog snega, javili su mediji u BiH. Posebno se skreće pažnja na deonice u višim planinskim predelima, gde snega na kolovozu ima od 2 do 5 centimetara. Na tim deonicama za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. I u nižim područjima Bosne i u Hercegovini upozorava se na raskvašeni sneg ili poledicu na kolovozu.


Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje izmedju vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna do 15. aprila.


U Sloveniji će tokom dana snežne padavina prestati, a vetar oslabiti. Dnevne temperature, kako se navodi, neće prelaziti nulti podeljak. Posle oblačnog dana, popodne se očekuje delimično razvedravanje.



Najhladniji mart u poslednjih par decenija


Istok Austrije izložen je ovih dana neobično niskim temperaturama za ovo doba godine. Niske temperature neobične su i meteorolozima, posebno imajući u vidu da je poslednji put „minus“ u Beču registrovan nakon 21. marta samo 1958. i 1883.godine. Iako je kalendarsko proleće nastupilo 21.marta za sada je neizvesno kada će zahvatiti i istok Austrije, za koji meteorolozi ne mogu još da predskažu kada će se okončati hladnije doba sa temperaturama ispod nula stepeni.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...