Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Odlazak iz NIS-a: 560 evra po godini staža

BEOGRAD - Zaposleni u Naftnoj industriji Srbije (NIS) koji žele dobrovoljno da napuste tu kompaniju uz isplatu 560 evra bruto po godini staža i jedne i po bruto zarade, mogu da se prijave do 8. aprila, saopštio je danas NIS.
13 0Share0
Odlazak iz NIS-a: 560 evra po godini staža
Kako se navodi u saopštenju, u skladu s preporukama sindikata, NIS je doneo odluku da zaposlenima isplati sredstva koja odgovaraju iznosu ukupne naknade za slučaj nezaposlenosti koju bi dobili od Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dodaje se da je sporazumni prekid radnog odnosa sa zainteresovanim radnicima deo programa povećanja efikasnosti poslovanja i menadžment ga je doneo uz učešće i saglasnost reprezentativnih sindikata, a otpremnina koju će dobiti radnici daleko je iznad propisanih iznosa.

NIS naglašava da je veća efikasnost te kompanije neophodan uslov da bi povećala obim investicija, što posledično dovodi do kreiranja novih radnih mesta, kao i da će dinamičan rast, uz odgovarajući broj zaposlenih, omogućiti rast prihoda kompanije i veće dividende za oko tri miliona građana koji poseduju akcije te kompanije.

"Broj zaposlenih koji će na najbolji način omogućiti efikasnost i stabilnost NIS-a jedan je od najvažnijih zadataka koji su dva glavna akcionara, 'Gaspromnjeft' i Vlada Srbije, postavili pred menadžment kompanije", piše u saopštenju.

Podseća se da je u prethodnom periodu NIS isplatio najveći socijalni program na Balkanu i da je svakom radniku koji je odlazio dobrovoljno, u proseku isplaćeno oko 22.000 evra otpremnine.

NIS je osnovao i Tranzicioni centar sa ciljem da zaposlene koji su odlučili da dobrovoljno napuste kompaniju osposobi i za pronalazak novog posla i podrži u preduzetništvu. U saopštenju se dodaje i da nakon prestanka važenja Socijalnog programa krajem prošle godine, zaposleni nisu ostala nezaštićeni.

Rukovodstvo NIS-a i reprezentativni sindikati su zaključili Aneks Kolektivnog ugovora kojim je predviđena isplata otpremnine od 560 evra bruto po godini ukupnog staža zaposlenog, kao i jednokratna otpremnina od 1,5 prosečne mesečne zarade zaposlenog.

"Aneksom je definisano da će otkazivanje ugovora o radu zavisiti pre svega od tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u kompaniji, tako da se u ovom trenutku ne može govoriti o broju zaposlenih koji mogu biti proglašeni tehnološkim viškom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da NIS ima najbolji kolektivni ugovor u Srbiji i okruženju, koji i u uslovima oštre krize garantuje zaposlenima redovnu, stabilnu zaradu iznad republičkog proseka, usklađivanje plata sa troškovima života, sistem motivacije, besplatnu socijalnu zaštitu, regulisano rešavanje stambenih potreba, osiguranje, banjsko lečenje, sportske programe i takmičenja.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...