Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Panika u Vašingtonu: Južni tok istiskuje SAD sa Balkana!

30.Mar.2013, 13:32, Izvor: Vaseljenska TV
Panika u Vašingtonu: Južni tok istiskuje SAD sa Balkana!Boris Aleksić

Iako već 13 godina Sjedinjene države imaju najveći uticaj na vlast u Beogradu, što se najbolje vidi po spremnosti republičke vlade i predsednika države da predaju južnu srpsku pokrajinu, njihova politika kontrole Balkana polako ali sigurno, gubi bitku sa strateškim i dugoročnim, megaprojektima Ruske Federacije. Američki primat i u ovom delu sveta zasniva se na širenju podela, i specifično na razgradnji srpske nacije i države, kako bi njihovi sateliti i NATO baze imali što širi bezbednosni pojas. Za vašingtonske stratege, što su Srbija i Srbi slabiji, to je njihova pozicija jača. Suprotno toj politici Rusija ulaže novac u strateške projekte koji imaju potpuno drugačiji efekat, a među njima se posebno ističe Južni tok.
Početkom decembra 2012. godine, na sto metara od Crnog mora u gradu Anapa, na kompresorskoj stanici „Ruskaja“, uz prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina, počela je izgradnja jednog od najskupljih projekata u Evropi, projektovanog na najmanje 50 godina. U Južni tok će se sliti 16 milijardi evra, a zahvaljujući ovom gasovodu 30 miliona domaćinstava u Evropi biće snabdeveno gasom i strujom. Poređenja radi, po broju porodica u našoj zemlji, Južni tok će zagrevati 12 Srbija! [1] Značaj ovog projekta za Srbiju je ogroman. Procenjeno je da će izgradnja dela Južnog toka koji prolazi kroz Srbiju koštati oko 1,7 milijardi evra, dok će pored toga naša zemlja moći da privuče još oko 1,5 milijardi evra direktnih investicija. Pri tom, izgradnja gasnih elektrana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu, kao deo projekta Južni tok, podiže vrednost ukupnih investicija Gasovoda u Srbiji na vrtoglavih 5 milijardi evra, i povećava stepen iskorišćenosti električne energije sa 25 na 80 odsto! [2] Na ovaj način, energetska efikasnost će se povećati za više od tri puta, što predstavlja ogromnu uštedu za Srbiju! Za 25 godina eksploatacije, gasovod bi Srbiji mogao da donese 4 milijardi evra prihoda od taksi za transport gasa, koje naša zemlja godinama plaća drugim državama. Izgradnja će otvoriti između 2.500 i 5.000 novih radnih mesta i uposliti posustalu građevinsku operativu dajući zamajac celoj privredi. Pored toga, Gasprom je u modernizaciju i druge potrebe NIS-a već uložio 1,5 milijardi evra, po čemu je rekorder u Srbiji! [3] Takođe, Aleksej Miler predsednik Upravnog odbora Gasproma, nedavno je najavio srednjeročna ulaganja NIS-a u visini od 3 milijarde evra! [4] Ni ovde nije kraj, jer Južni tog svojim strateškim prostiranjem, čuva teritorijalni integritet Srbije i na teren uvodi snažan saveznički faktor za našu zemlju – Rusiju. Ovaj gasovod će se granati prema Republici Srpskoj, jačajući ovu srpsku državu, [5] ali i prema srpskom KiM i Makedoniji, [6] koje NATO tretira kao svoje dvorište. Rusija će štititi Južni tok na način na koji i SAD štite svoje gasovode, pa i oružanom silom ukoliko zatreba. Bezbednosna zona oko Južnog toka će se prostirati u širini od 5 kilometara sa svake strane gasovoda, a profesionalni i elitni srpski i ruski kadar učestvovaće u njegovom obezbeđivanju.
Nije ni čudo što se ovim povodom „digla kosa na glavi“ političkoj eliti u Vašingtonu, kao i NATO generalima. Južni tok povezuje srpski etnički prostor i srpske države na čijem razbijanju oni rade već više od dve decenije.Iz tih razloga, naređenje za napad na Južni tok dobio je američki medijski bombarder B92, čiji je suvlasnik Džordž Soroš potpisnik peticije za bombardovanje Srbije. Ekipa emisije „Insajder“ je nakon medijskog napada na preživele Srbe sa KiM [7], najavila novi serijal pod naslovom „Strogo poverljivo – poslovanje Srbijagasa“. Za ove novinare, Južni tok je „takozvani projekat veka“, koji će Srbiju koštati 830 miliona evra, dok je Dušan Bajatović direktor Srbijagasa krivac za mnogo toga. [8]
Međutim, stručnjaci ističu da je samo ruska strana već obezebedila tri puta više novca za eksproprijaciju zemljišta (75 miliona evra) za srpsku trasu Južnog toka, za koju je inače potrebno izdvojiti 24 miliona evra. [9] Pored toga odavno je poznato da će finansiranje dela gasovoda preko Srbije biti projektno, a partneri („Gasprom“ i „Srbijagas“) preko zajedničkog preduzeća 30 odsto radova finansiraće sopstvenim sredstvima, a 70 odsto kroz zajam banaka. [10] Ukoliko srpske i ruske banke budu učestvovale u finansiranju ovog projekta, najveći deo tog novca će se vratiti Srbiji i Rusiji. Ipak, umesto te strategije vlast u Beogradu nudi Nemcima i čak SAD, da učestvuju u gradnji gasovoda i ostvare značajne prihode, umesto da angažuje srpske i ruske firme i banke! [11] Pored svega, ukupne moguće investicije od 5 milijardi evra za deo Južnog toka u Srbiji, daju šansu građanima da se izvuku iz dužničkog ropstva i učine budućnost svoje dece izvesnijom. U svakom slučaju, troškovi izgradnje Južnog toka za Srbiju se mere u milionima, dok se profit računa u milijardama evra.
Južni tok i Srbijagas nisu samo na meti B92– do nedavno, tajnog medijskog saradnika privatne obaveštajne kompanije iz SAD – Stratfor, koja je sarađivala sa najvećim američkim bezbednosnim službama. [12] Mediji i političari bliski Aleksandru Vučiću su još ranije započeli sa medijskim napadima na Srbijagas, fokusirajući se na po njima najslabiju kariku Dušana Bajatovića, koji je i član Upravnog odbora Jugorosgasa. Napade je pretrpeo i predsednik Republike Srpske [13] kao kaznu za njegovu podršku Južnom toku, [14] a u medijima je pominjana i smena Milana Bačevića koji je izjavio da realizaciju Južnog toka usporava neko drugi u vlasti, a ne njegovo ministarstvo. [15] Bajatovića je prvo napao „Informer“, navodeći da je pod istragom zbog korupcije i kriminala. [16] Ovo glasilo u narodu popularno zovu „službeni glasnik“, zbog njegove bliskosti s Vučićem. Nakon toga, ministarka energetike, koja je Vučićev kadar, Zorana Mihajlović izjavljuje da je Srbijagas pod istragom. [17] U svom maniru, predsednik SNS i koordinator službi bezbednosti, kao i po pitanju KiM, u prvi plan gura druge, da obave prljav posao. Međutim, jasno je da ovi napadi imaju veze sa Južnim tokom i da pojedini političari u Beogradu, štite interese SAD na Balkanu ne vodeći računa o svom narodu.
Jasno je i da Južni tok jača Srbiju i Republiku Srpsku, zbog čega je on nacionalni projekat od prvorazrednog zanačaja. Njegova realizacija zato, ne sme da se dovodi u pitanje.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου