Σάββατο 27 Απριλίου 2013

50.000 srpskih frilensera zarađuje i po 2.000 evra

Evri 50.000 srpskih frilensera zarađuje i po 2.000 evraNajmanje 50.000 građana Srbije radi od kuće. Prosečna plata tih srpskih frilensera kreće se iznad 2.000 evra, odnosno oko šest puta više od prosečnog srpskog radnika.
Četl Olsen, potpredsednik “Ilansa”, najveće svetske kompanije za zapošljavanje putem interneta, kaže da se “broj ‘slobodnjaka’ u 2012. povećao se za oko 60 odsto u odnosu na 2011. I u pogledu zarada je Srbija među liderima. Sa prosečnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečne cene rada, zauzela je 12. mesto u svetu i peto u Evropi”.
- Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar.
Da posla za softverske inženjere, IT stručnjake, programere, veb i grafičke dizajnere, ali i analitičare podataka, istraživače tržišta, marketing stručnjake, finansijske i pravne savetnike, pa i novinare i te kako ima, smatra i Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik “Internet grupe”:
- Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada “milenijumskoj generaciji”. Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti jer su 90 odsto njih muškarci – potvrđuje Četl Olsen.
Postoji, međutim, i druga strana medalje. – Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, niko ne može da ih kontroliše – kaže Boško Latković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.
U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmenama Zakona o radu prvi put definisati i “rad od kuće”, odnosno “rad na daljinu”. Predlog je već unet i primenom novog zakona frilenseri će biti “legalizovani”, ali se, doduše, ne zna kada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες