Τρίτη 16 Απριλίου 2013

У апотекама недостају лекови

(Фото Д. Јевремовић)

Рафови државних апотека како у Београду тако и у унутрашњости Србије за сада се још нису видно испразнили, иако су такве најаве стизале после ступања на снагу Закона о јавним набавкама, али апотекари још нису добили додатна појашњења како ће убудуће набављати лекове истог генеричког састава а различитих произвођача. Међутим, у свим апотекама све је дужи списак недостајућих лекова који стижу из домаћих фабрика које се сада налазе у реструктурирању или у финансијским и организационим тешкоћама, попут „Југоремедије” и „Галенике”
Руководилац Центра за информације о лековима у апотекарској установи „Београд” Милана Дучић изјавила је за „Политику” како у овом часу највише грађана тражи лек антикоагуланс „синкум четири” , таблете које се пију против згрушавања крви, или лекове које користе астматичари „аминофилин” и „дурофилин”. Нема ни диуретика „спиронолактона”.
– Тешко је проценити размере дефицитарности лекова. Не може се закључити да недостају лекови за астматичаре, јер пумпица има али нема неких таблета. То су врло индивидуалне терапије и када нема замене за ове лекове дефицитарност је стопостотна. Недостају и капи за очи „унитимолол”, а грађани нерадо пристају на паралелни лек – објаснила је Дучићева.
Директорка Апотекарске установе „Ужице” Катарина Николић казала је да су због нејасне ситуације о томе како ће се спроводити јавне набавке у апотекама, наручили веће количине, направили већу залиху пре 1. априла и за сада немају велику несташицу. Она додаје да су највећи проблем ипак лекови који стижу из домаћих фабрика које не раде.
– Ми смо велика установа и несташице премошћавамо тако што када неког лека нема покушавамо да га набавимо од другог произвођача. Последње две недеље није било проблема, али полако почињу несташице – казала је Николићева.
О. П.

објављено: 16.04.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες