Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Николић: Косово никада неће бити држава призната у УН

У Бриселу, у овим околностима, боље решење није могло да се обезбеди, а на грађанима је да покажу да ли су тиме задовољни или нису, али је ово било једино могуће решење, рекао је председник Републике Србије после параде поводом Дана ВС у Крушевцу

За време параде поводом Дана Војске Србије у Крушевцу Фото Раде Станковић

Крушевац – Председник Србије Томислав Николић изјавио у Крушевцу да договор постигнут у Бриселу после разговора делегација ЕУ, Београда и Приштине представља најбоље могуће решење у овом моменту за безбедан и миран живот Срба на Косову и Метохији, којим наша држава не признаје државну независност те покрајине. Николић истиче да је на грађанима да дају своју оцену, али да држава Србија никада неће признати независну државу Косово.
Председник Николић је нагласио да је све време учествовао у заузимању ставова о преговорима, да је био извештаван о току преговора, да је консултован и да су представници Србије у складу с таквим договорима поступали у Бриселу.
У овим околностима, рекаоје, бољи договор није могао да се постигне.
– Србија никада неће признати независну државу Косово – поручио је Николић.
– Видели сте да смо у више наврата одбили неколико предлога који су били уцењивачки. Ми смо се у Београду договорили како би требало да изгледа предлог који може бити прихватљив. И тај предлог је сада на столу државног руководства Републике Србије. Да ли је Србија требало да преговара? Да! Да ли је добро ово што смо договорили? У овим околностима боље није могло. И, отприлике смо се примакли споразуму којим неће бити задовољни ни Срби, ни Албанци. Србија ту територију, по Уставу и Резолуцији 1244, третира као територију која има суштинску аутономију. О томе ћемо донети уставни закон. Србија се изборила за апсолутну заштиту српских заједница, које до сада није могла ни на који начин да заштити. Србија је обезбедила међународну заштиту српских заједница, њихова права да управљају својим животима, својом безбедношћу, својом будућношћу, својим ресурсима, образовањем пре свега, здравством, да одлучује шта ће где да граде, да имају потпуну, несметану и сигурну везу с матицом без икаквих ограничења, без припадања Косову. На грађанима је да на свој начин покажу јесу ли тиме задовољни или нису. Нажалост, толико година после одласка последњег српског војника с Косова и Метохије ово је било једино могуће решење које гарантује доле миран живот за наше људе, гарантује Србији да Косово неће никада бити држава призната у Уједињеним нацијама – рекао је председник Николић.
Пре тога, он је јуче говорио на централној свечаности поводом Дана Војске Србије, 23. априла, која је одржана у Крушевцу пред више од десет хиљада грађана и највиших представника државе. На свечаности је први говорио начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић.
На Тргу косовских јунака продефиловало је око 2.000 учесника, припадника Министарства одбране и Војске Србије, стотину борбених и неборбених возила, са одговарајућом опремом, као и 20 ваздухоплова, уз бурне поздраве грађана и највиших државних руководилаца Србије, међу којима су били председник Србије Томислав Николић, председник Владе РС Ивица Дачић, први потпредседник Владе РС и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић, представници Српске православне цркве, дипломатског кора и града домаћина.
Председник Николић је подсетио да почетак Другог српског устанка, 23. априла 1815. године, представља историјску прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.
– Ослањајући се на своје традиције, ВС данас има јасну визију развоја и остваривања основног циља – одбране земље. Остајемо привржени традицији и војничком искуству, на њему се одгајамо, пратимо савремене токове војне мисли и безбедности и одбране. Војска Србије је спремна да одговори свим изазовима данашњице – рекао је, поред осталог, председник Николић.
– Дан Војске Србије обележавамо у Крушевцу, граду светлих традиција. Војска Србије данас представља окосницу одбране Републике Србије. Припаднике војске красе оданост држави и позиву и слободарски дух. Грађани Србије и многи у свету цене нашег војника, подофицира и официра. Наша војска гради мир у свету, са својим партнерима, али рационално троши средства и чува технику и другу опрему којом располаже. Спремни смо да штитимо интересе и безбедност свих грађана Србије – рекао је генерал Љубиша Диковић и нагласио да су Војсци Србије потребни савремени борбени системи како би успешно одговорила свим изазовима безбедности.
Пред грађанима Крушевца приказане су оперативне способности дела ВС. Дефиле је започео проласком егзерцира Гарде ВС, затим је продефиловало још 12 ешелона, бројна борбена средства, демонстрирани падобрански скокови... Виђен је и налет хеликоптера Ми-8 и ХН-42М, авиона „ЈЈ-22 орао”, „Н 62-супергалеб”, па „Т-70 антонов”...

Раде Станковић

објављено: 21.04.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...