Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ускоро правила за медицинску документацију

Унапређење евиденција у породилиштима како би постојали докази у случају сумњи попут „несталих беба” из седамдесетих година


Закон о евиденцијама у области здравства, којим ће се уредити области медицинске документације и евиденције, требало би да буде усвојен до краја ове године. Овим законом, кажу у Министарству здравља, уредиће сеобласти медицинске документацијеи евиденција.Управо је здравствена документација оно што недостаје да би се расветлили случајеви „несталих беба”, односно новорођенчади која су званично преминула по рођењу, а када су родитељи много година касније посумњали у то – нису налазили уверљиву пратећу документацију тих случајева. Напротив, у неким случајевима подаци из документације су контрадикторни, што је само још више појачало сумњу родитеља да су им деца, практично, украдена и предата другим паровима.
Већина случајева „несталих беба” односи се на порођаје из седамдесетих година прошлог века. Скупштина Србије формирала је анкетни одбор који се бавио овом темом, неке случајеве истражује и заштитник грађана. Једна мајка која сумња да јој је дете по порођају украдено, добила је спор против Србије пред Европским судом за људства права у Стразбуру, јер држава није могла да убедљиво одговори шта се десило са њеном бебом. Ипак, до сада ни у једном случају није доказано да је неко извео тако гнусан злочин, као што је крађа бебе.
У Министарству здравља нису могли да одговоре на питања „Политике” у вези процедура које су се у породилиштима спроводиле пре четири деценије. Временом су очигледно унапређиване, па се последњих деценија не појављују масовне сумње у вези смрти новорођенчади.
– Прописи којима је данас регулисана област евиденција у области здравства суЗакон о здравственој заштити, Закон о евиденцијама у области здравстваи одговарајући правилници. Свака здравствена установа својим општим актом регулише архивску грађу и рокове чувања, у складу са прописом из ове области, уз обавезу прибављања сагласности архива града – наводи се у допису Министарства здравља за „Политику”.
Породиље се евидентирају у регистар болесника и одговарајуће протоколе, и то ручно. По редоследу утврђеном редним бројевима, по датуму и времену пријема, уписују се подаци о пацијенткињи а остали, обрасцем тражени, подаци о порођају, на исти начин, одмах по порођају.
– На сличан начин се води медицинска документација за новорођену децу, уз напомену да су прописани обрасци медицинске документације прилагођени, па се, на пример, у протокол Одељења неонатологије, поред редног броја и контролног броја бебе, уписује презиме и име мајке и пол бебе, датум рођења бебе, тежина и дужина по рођењу, тежина на отпусту, налаз лекара и примедба – објашњавају у Министарству здравља.
У свим случајевима за живорођене бебе, без обзира који знак живота је при рођењу постојао и без обзира колико је живот трајао, матичној служби се доставља пријава рођења, ради уписа у матичну књигу рођених, а након смрти, коју констатује лекар и евидентира на прописан начин, надлежној матичној служби се доставља потврда о смрти, на прописаном обрасцу и у прописаном броју примерака (три – од којих један за здравствену установу, а два за матичну службу), ради уписа у матичну књигу умрлих.
– У случајевима мртворођења, матичној служби се доставља само пријава рођења мртворођенчета, ради уписа у одговарајућу матичну књигу рођених, али се не исписује потврда о смрти, јер се смрт потврђује за умрла лица. Ако је умрло новорођенче чија је мајка смештена у здравственој установи, одмах и непосредно се обавештава и мајка, уз констатацију исписану у медицинској документацији, а у осталим случајевима и путем телефона и телеграма. Посебна, законом утврђена обавеза здравствене установе, у случају смрти новорођенчета, које је умрло одмах након рођења или током лечења јесте вршење обдукције, као посебне мере утврђивања времена и узорка смрти. Извршене обдукције се евидентирају у протоколу обдукованих – наводе у Министарству здравља.
----------------------------------------------
Обавезан приступ телу
Здравствена установа је у обавези да пунолетном члану породице омогући приступ телу, а у случају одбијања члана породице мора да о томе сачини службену белешку.У случајевима мртворођене деце, здравствена установа води и евиденцију која садржи редни број, број историје болести мајке, пол мртворођене бебе и датум мртворођења, на основу које јавно-комунално предузеће за погребне услуге преузима тела мртворођених беба, ради сахране, у складу са одлукама надлежних у вези одређивања гробља на којем се врши сахрана.

М. Галовић

објављено: 22.04.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...