Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εναντίον της συμφωνίας για το βόρειο Κόσοβο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία

04/22/2013 - 16:10
Εναντίον της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας επισημαίνοντας ότι "με την αποδοχή της από τη σερβική ηγεσία το Κόσσοβο χάθηκε οριστικά", τάχθηκε η αρχιερατική σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC).
Στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι, ασκείται έντονη κριτική στη σερβική πολιτική ηγεσία επισημαίνοντας ότι "η συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί στην πραγματικότητα την έμμεση, σιωπηλή επιβολή του καθεστώτος Θάτσι βόρεια του ποταμού Ίμπαρ και αποδοχή της ύπαρξης ανεξάρτητου κράτους".
 
"Είναι πολύ υψηλή η τιμή για την περιβόητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα δε όταν είναι γνωστό ότι θα ακολουθήσουν νέοι όροι μέχρι την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποκορύφωμα την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου" εκτιμά η αρχιερατική σύνοδος της SPC.
 
Συμπληρώνει δε ότι "σε σχέση με αυτή τη συμφωνία, η διαίρεση του Κοσσόβου μοιάζει πολύ πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση". Η Σερβική Εκκλησία καλεί τους βουλευτές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "να σταθούν ενώπιον του Θεού, της συνείδησης τους και της ιστορίας του σερβικού γένους και να αναλογιστούν την ηθική και ιστορική ευθύνη που έχουν όταν θα κληθούν να επικυρώσουν ή απορρίψουν τη συμφωνία". Η αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλεί επίσης το σερβικό λαό στο Κόσοβο "να μην αναγνωρίσει το διάταγμα της ισχύος και του αδίκου, ανεξαρτήτως από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας και να θεωρεί το Κόσοβο και τα Μετόχια πάντα και για πάντα δική του γη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...