Τρίτη 30 Απριλίου 2013

По личну карту без папирних докумената

Службеницима МУП-а биће доступна електронска евиденција држављанства и извода из матичних књига рођених, венчаних и умрлих


Једна Београђанка је личну карту заменила три дана по истеку рока важења и морала је да у полицијској станици напише изјаву. Њена пријатељица је личну карту заменила шест месеци по истеку рока важења и – није писала изјаву. За издавање биометријске личне карте неопходни су извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству, мада је било случајева да шалтерска службеница по пријему документа констатује да „уверење о држављанству није неопходно”. Ови случајеви, а имена подносилаца захтева су позната редакцији, указују на различиту праксу поступања према грађанима.
У писаним одговорима МУП-а Србије на питања „Политике” подсећа се да Закон о личној карти прецизира да грађани имају обавезу да у року од 15 дана по истеку рока важења личне карте поднесу захтев за издавање нове личне карте.
– Грађани из различитих разлога не подносе захтеве за издавање личне карте након њеног истека и ти разлози су углавном дужи боравак у иностранству, оправдана спреченост да поднесу захтев за издавање личне карте, али такође и превид грађана. Полицијски службеници у обавези су да приликом издавања личне карте поступају у складу са одредбама закона и да проверавају испуњеност услова за издавање личне карте, при чему провере, као и провере других околности које се односе на издавање личне карте, врше и службеним путем. Изјава од грађана се узима због појашњења разлога због којих нису на време поднели захтев за издавање личне карте након истека рока важења – наводи се у допису МУП-а Србије.
У одговорима се не коментарише примедба суграђанки са почетка текста, али се из њих може закључити да су њихови случајеви могли да се заврше и другачије. „У складу са Законом о личној карти новчаном казном од 50.000 динара казниће се за прекршај лице које у одређеном року не поднесе захтев за издавање личне карте”, цитира се закон у допису МУП-а.
– Приликом првог подношења захтева за издавање биометријске личне карте грађани су у обавези да, између осталог, приложе извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству, који се том приликом скенирају и уносе у базу података, тако да се приликом следећег подношења захтева за издавање личне карте од грађана не захтева прилагање наведених исправа, ако није дошло до промене података – објашњавају у МУП-у.
Иначе, приступање са шалтера МУП-а подацима у централном систему за електронску обраду и складиштење података, односно увид у евиденцију о држављанству, матичну књигу рођених, венчаних и умрлих још није могуће.
– Тренутно је у току превођење података из матичних књига у електронски облик, те ће се, након комплетирања наведених података у електронске евиденције, полицијским службеницима омогућити да врше увид у евиденције других државних органа, тако да се од грађана неће захтевати прилагање извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству приликом издавања личне карте – наводе у МУП-у и додају да нису у могућности да на основу своје базе података сваког грађанина појединачно подсећају да му истиче рок важења документа, али да грађанима скрећу пажњу на обавезу замене личних карата путем медија и сајта МУП-а. Термин за замену личне карте, да се не би чекало у редовима, могуће је заказати путем интернета или поруком.
– Заказивање термина за подношење захтева за издавање личне карте путем порука организовано је у девет полицијских управа и полицијских станица. Заинтересованост грађана за заказивање термина за подношење личне карте путем поруке је веома мала, на дневном нивоу закаже се два до три термина, имајући у виду да се наведена услуга плаћа, као и да је грађанима омогућено заказивање термина за подношење наведеног захтева путем портала е-управе, које је бесплатно – објашњава се у допису.
Заказивање термина путем портала е-управе грађани могу вршити једном у 14 дана, с тим да им је омогућено да у наведеном периоду померају заказани термин у складу са слободним терминима у полицијској управи, односно полицијској станици у којој врше заказивање.
---------------------------------------------------------------------
Личну карту има 18.735 деце
Личну карту, у складу са законом, могу имати и деца и малолетници, између 10 и 16 година. „МУП је овој категорији лица издао 18.735 личних карата”, наводи се у допису за „Политику”.
---------------------------------------------------------------------
Старе исправе важе до краја 2016. године
Старе личне карте на папирном обрасцу важе до рока који је наведен у њима или најдуже до 31. децембра 2016. године. До тог датума важе и старе личне карте у којима је као рок важења наведен 27. јул 2011. године. Првобитно је требало да се од тог дана у потпуности пређе на биометријске личне карте али је, због великих гужви на шалтерима, тај рок ипак продужен до краја 2016. године.

М. Галовић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου