Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Апотека Београд тражи хитан поступак јавне набавке

БЕОГРАД – Обзиром на чињеницу да подзаконска акта за спровођење Закона о јавним набавкама још нису донета, Апотека Београд ће се у току данашњег дана обратити Управи за јавне набавке да јој дозволи хитан поступак јавне набавке.
Apoteka 450x299 Апотека Београд тражи хитан поступак јавне набавкеУ саопштењу се наводи да је, без обзира на предлог Министарства здравља да државне апотеке до спровођења централизованих јавних набавки, буду изузете од примене Закона, Управа за јавне набавке јуче објавила своје мишљење да државне апотеке за лекове које издају на рецепт, морају да спроводе поступке јавних набавки.
До окончања хитног поступка, нисмо у могућности да набављамо лекове који се издају на рецепт, наводи се у саопштењу.
Применом постојећег Закона о јавним набавкама Апотека Београд не може да обезбеди како континуитет у снабдевању, тако и доступност лекова свих произвођача чији се лекови налазе на Листи лекова.
Како се наводи у саопштену Апотека Београд, то није могуће због најмање три разлога – немогућности планирања због тога што апотеке морају да издају само лекове које је прописао изабрани лекар, немогућности да обезбеди лекове свих произвођача чији се лекови налазе на Листи лекова због законске забране да се јавна набавка спроводи на заштићено име лека, немогућности да обезбеди лекове са Листе лекова приликом њене измене током године.
Од надлежних органа до сада нисмо добили применљиве одговоре на постављена питања о врсти поступка и начину спровођења којима би се превазишли наведени проблеми у примени закона.
Апотека Београд је, у очекивању подзаконских аката и због уверавања од стране државних органа да ће проблеми у примени Закона бити отклоњени до његовог ступања на снагу, обезбедила одређене залихе лекова које су већ сада на нивоу који је недовољан да би обезбедио снабдевање до окончања поступка јавне набавке.
Апотека Београд је од самог настанка проблема, на сопствену иницијативу, у сталној преписци и контактима са надлежним инситуцијама.
Пошто проблем до данас није решен њиховим заједничким ставом, Апотека Београд моли да се преиспита основаност захтева државних апотека, а који је подржало и ресорно министарство, да до спровођења централизованих јавних набавки, буду изузете од примене Закона о јавним набавкама, наводи се у саопштењу те апотекарске установе

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου