Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οι Σέρβοι του Κοσόβου θεωρούν ότι προδόθηκαν

 
04/20/2013 - 16:45
  Οι Σέρβοι του Κοσόβου δηλώνουν προδομένοι, μετά την ιστορικής σημασίας συμφωνία της κυβέρνησης του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, για να προωθηθεί ουσιαστικός διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

  “Το Βελιγράδι μας πρόδωσε και μας έκλεψε”, φώναζαν οργισμένοι Σέρβοι στους δρόμους, σε εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, ενώ οι περισσότεροι δήλωναν ότι δεν ανέχονται να βλέπουν στο τραπέζι της επίσημης διαπραγμάτευσης από την πλευρά του Κοσόβου τον Χασίμ Θάτσι, άλλοτε ηγέτη του UCK, που είχε θεωρηθεί τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση, σκορπώντας τον τρόμο στα Βαλκάνια.
 

  Η συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο υπεγράφη την Παρασκευή, και μεταξύ άλλων προβλέπει αυτονομία για τους περίπου 40.000 Σέρβους του βόρειου Κοσόβου, που δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη του 2008, για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σερβία.

 Τη συμφωνία, την οποία δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με προσωπική παρέμβαση και της βαρόνης Κάθριν Άστον, υποδέχτηκε με θερμά λόγια και η ελληνική κυβέρνηση, για του επικεφαλής της διπλωματίας της χ ώρας, Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου:

  “Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Η εξέλιξη αυτή, μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να διευθετήσουν σημαντικές εκκρεμότητες, προς όφελος των λαών τους, οι οποίοι μπορούν πλέον να ατενίσουν την ένταξή τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει, συνάμα, την προσήλωση των ηγεσιών τους στην ευρωπαϊκή προοπτική, την οποία η Ελλάδα στηρίζει σταθερά.

  Η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Θέση αρχής της Ελλάδας είναι ότι τα ανοικτά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τη διπλωματία και το διάλογο, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων, αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να διαιωνίζονται, ούτε μπορούν να εισάγονται ανεπίλυτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η χθεσινή συμφωνία, με την αποφασιστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά της Ύπατης Εκπροσώπου Κάθριν Άστον, είναι προϊόν μιας τέτοιας διαδικασίας. Ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες, χαράζοντας το δρόμο για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Για το λόγο αυτό έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας”, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες