Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ексклузивно: Гради се још једна топионица бакра у Бору

bor Ексклузивно: Гради се још једна топионица бакра у Бору
Топионица бакра (Фото: Новости)
Бор – Уз топионицу бакра, која се већ гради у Рударско-топионичарском басену „Бор“, ускоро ће започети изградња још једног таквог постројења, вредног 200 милиона долара.
Ово је, за „Новости“, потврдио Благоје Спасковски, генерални директор РТБ.
„Једна америчка компанија, чије име не могу да обелоданим, доставила нам је званичан захтев, да поред нове топионице која се гради, и чији је капацитет 80.000 тона бакра годишње, изграде још један сличан металуршки агрегат“, казао је Спасковски.
„Нова топионица, која ће бити тик уз постројење које ми градимо, имаће капацитет прераде од 30.000 тона бакра годишње.“
Спасковски је подвукао да је, имајући у виду нове резерве бакра и злата, које су пронађене у околини Бора, изградња још једне топионице логичан и очекиван корак.
„Није, нажалост, било могуће да повећамо капацитет топионице коју већ градимо, будући да је сва опрема за то металуршко постројење већ стигла у Бор“, подвукао је Спасковски.
„Али, на овај начин, за неколико година овде ће се, уместо садашњих 35.000 тона, годишње производити готово три пута више бакра, уз пратеће количине злата и осталих племенитих метала.“
Генерални директор РТБ је подвукао и да разлог градње још једне топионице јесте чињеница да је америчка компанија „Фрипорт Мекморан“, али и друге иностране фирме, у околини Бора пронашле нове резерве бакра и злата.
Стратешко партнерство
Спасковски је посебно подвукао да су најмоћније светске рударске компаније заинтересоване за стратешко партнерство са РТБ. Он је, међутим, додао и да би одлуку о томе морала да донесе Влада Србије, а да се он залаже да рудна богатства остану искључиво у власништву државе

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου