Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Васељенски патријарх предвиђа будуће уједињење Православнe и Католичке Цркве

1365788417 varfalomey5 Васељенски патријарх предвиђа будуће уједињење Православнe и Католичке Цркве
Папа Фрањо и Патријарх Вартоломеј (Фото: ВИА)
Истанбул – Патријарх Вартоломеј I изјавио је новинарима, да он види прилику за уједињење Православнe и Католичке Цркве, чак и ако се то „вероватно неће догодити за време мог животa“.
Цариградски патријарх, који је учествовао на устоличења папе Фрање, рекао је да је био изненађен, примањем позива од новог понтифика, да вечера са кардиналима, пише CWN.
Подсетимо се, 20. марта 2013 године, у Ватикану, састаo се папa Фрања и Константинопољски Патријарх Вартоломеј I.
Папа је прихватио позив поглавара Константинопољске Православне Цркве да посети Патриjаршијску резиденцију васељенског патријархa у Истанбулу у фанарској четврти.
Поред тога, одлучено је да се папа Фрања и патријарх Вартоломеј састану у јануару 2014 године у Јерусалиму, а то да буде као знак сећања на 50. годишњицу историјског сусрета папе Павла VI и патријарха Атинагоре, (cусрет у Јерусалиму 5. и 6. јануара 1964. представља прекретницу у православно-католичким односима, тада је укинута међусобна многовековна обострана анатема., прим. С.Л.) између Источне и Западне Цркве из времена Велике шизме 1054 године.
После његовог повратка из Рима, патријарх Вартоломеј I изјављује, тамо „сам видео прилику да отпочнемо развијати нове односе са Ватиканом, што ми је заузврат, повећало оптимизам о изгледима ка враћању хришћанског јединства“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...