Τρίτη 23 Απριλίου 2013

MOUZENIDIS TRAVEL - ΣΕΡΒΙΑ. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ταξιδιωτικό γραφείο Mouzenidis Travel

Ταξίδια στη Σερβία - Βελιγράδι

Η Σερβία, επίσημα Δημοκρατία της Σερβίας, είναι χώρα των κεντρικών Βαλκανίων. Πρωτεύουσα της είναι το Βελιγράδι (πληθυσμός 1.756.534), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Νόβι Σαντ (380.507), το Νις (305.518), το Κραγκούγιεβατς (210.108),το Λέσκοβατς (149.317) και η Σουμπότιτσα (145.067). Συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρία δυτικά με την Κροατία τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το Μαυροβούνιο και την Αλβανία νότια με την Π.Γ.Δ.Μ και ανατολικά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Υπήρξε μέλος του ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας ενώ μέχρι τον Ιούνιο του  2006 ήταν μία από τις δύο δημοκρατίες που αποτελούσαν την ομοσπονδιακή Δημοκρατία Σερβίας και Μαυροβουνίου.
Έχει πληθυσμό 7.565.761 κατοίκους (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Κόσσοβο  και έκταση 77.474 τ. χλμ. Αποτελείται από την κεντρική Σερβία, την περιοχή του Κοσσόβου στο νότο, και τη Βοϊβοντίνα στο βορρά. Η επαρχία του Κοσσόβου, παρ' ότι είναι μέρος της Σερβίας, από τον πόλεμο του 1999 και έπειτα είναι προτεκτοράτο του OHE εκτός του ελέγχου των σερβικών αρχών.
Το κλίμα της βόρειας Σερβίας είναι ηπειρωτικό (κρύοι χειμώνες και θερμά καλοκαίρια με πολλή υγρασία και καλό επιμερισμό βροχοπτώσεων), στο κεντρικό της τμήμα είναι ηπειρωτικό - μεσογειακό, ενώ στα νότια, κοντά στα παράλια το κλίμα είναι αδριατικό με θερμά ξηρά καλοκαίρια και φθινόπωρα και σχετικά ψυχρούς χειμώνες με βαριές χιονοπτώσεις στην ενδοχώρα.
Οι κυριότεροι φυσικοί πόροι είναι: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο, αντιμόνιο, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, νικέλιο, χρυσός, σιδηροπυρίτης, χρώμιο, υδροηλεκτρική ενέργεια.
Μεγάλος αριθμός μνημείων διασκορπισμένων σε όλη την έκταση της Σερβίας αποτελούν παραδείγματα της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς. Τα σπουδαιότερα μνημεία είναι από την εποχή του μεσαιωνικού Σερβικού Βασιλείου και έχουν μείνει μέχρι σήμερα σύμβολα της σερβικής ιστορίας. Στη λίστα των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι τα εξής (σε παρένθεση η ημερομηνία ένταξής τους):
• Το Μοναστηρι του Σοποτσάνι και τα μνημεία της πόλης Στάρι Ρας, της πρώτης σερβικής πρωτεύουσας (1979)
• Το Μοναστήρι της Στουντένιτσα (1986)
• Μοναστήρια του Κοσόβου:
• Το Μοναστήρι στο Μεγάλο Ντέτσανι (2004)
• Το Πατριαρχικό Μοναστήρι στο Πετς (2006)
• Το Μοναστήρι της Γκρασάνιτσα (2006)
• Το Μοναστήρι της Παρθένου στο Λιέβιτς (2006)
• Η Ρωμαϊκή πόλη Felix Romuliana στο Γκαμζιγκραντ (2007)
Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.Το Σερβικό Πατριαρχείο, με έδρα το Βελιγράδι, είναι μία από τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
ΒελιγράδιΗ Λευκή Πόλη, όπως μεταφράζεται το όνομα του Βελιγραδίου, ιδρύθηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια, συνδέοντας δύο ποτάμια (τον Σάβα και τον Δούναβη), δύο περιοχές (την Πανοννική πεδιάδα με τη Βαλκανική χερσόνησο), αλλά και δύο πολιτισμούς - τον δυτικό και τον ανατολικό. Η ιδιαίτερη γεωγραφική τοποθεσία προσδιόρισε τόσο την Ιστορία της πόλης όσο και τη νοοτροπία των κατοίκων του.
Το παλιό Βελιγράδι, όπως ονομάζεται όλη η ευρύτερη περιοχή του κέντρου, παρουσιάζει και τα περισσότερα αξιοθέατα. Ως μπούσουλας που προσανατολίζει τον περιπατητή σε όλα τα πιο σημαντικά σημεία του κέντρου απλώνεται η βελιγραδέζικη Ερμού, η οδός Κνεζ Μιχάιλοβα. Στολισμένη με νεοκλασικά κτίρια, κληρονομιά του Βελιγραδίου από τους παλιούς του κατοίκους, φιλοξενεί και πολλές γκαλερί, αλλά και διάφορα εμπορικά καταστήματα, παλιές ταβέρνες (μία εκ των οποίων είναι και η λεγόμενη «Ελληνίδα βασίλισσα»), στις οποίες δείχνουν τον δρόμο οι πλανόδιοι μουσικοί. Μικρά στενά και καλντερίμια που αποσυντονίζουν τον επισκέπτη και αλλάζουν την πορεία προς τα πανέμορφα βελιγραδέζικα πάρκα χαρακτηρίζουν τη βόλτα αυτή, η οποία στο ένα άκρο της έχει την κεντρική πλατεία της πόλης -την πλατεία της Δημοκρατίας- και στο άλλο το σύμβολο του Βελιγραδίου - το φρούριο Καλεμέγκνταν.
Το Τργκ Ρεπούμπλικε (πλατεία της Δημοκρατίας) είναι ίσως το πιο γνωστό σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων του Βελιγραδίου.
Tο παλιό οθωμανικό φρούριο Καλεμέγκνταν, το σύμβολο της παλιάς πόλης και το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους τουρίστες και είναι ο βασικός πόλος έλξης για όλους τους φίλους της Λευκής Πόλης.
Εκτός από το Μουσείο του Νίκολα Τέσλα, το Λευκό Παλάτι (κατοικία της βασιλικής οικογένειας) και το Σπίτι των Λουλουδιών (μουσείο και παλιά κατοικία του Τίτο), όμορφοι προορισμοί βρίσκονται και στην άλλη όχθη του Σάβα.
Το Νέο Βελιγράδι αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία, τα τελευταία χρόνια (της μετάβασης από ένα πρώην κομμουνιστικό κράτος στη χώρα - υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.), αυτή η περιοχή αποτελεί ένα μόνιμο εργοτάξιο.
Η φιλόδοξη καινούργια πόλη, με τους τεράστιους ουρανοξύστες, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και το επιβλητικό επίτευγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής την Αρένα Μπεόγκραντ στοχεύει στα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει το παλιό Βελιγράδι ως το επίκεντρο όλων των δρώμενων. Το μουσείο σύγχρονης τέχνης, εγκατεστημένο στην πλευρά του Νέου Βελιγραδίου, κοιτώντας το Καλεμέγκνταν απέναντι, συστήνει στον επισκέπτη τα πιο σημαντικά έργα των Σέρβων εικαστικών του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα.
Ενα από τα αγαπημένα μέρη των κατοίκων, αλλά και απαραίτητος προορισμός για τους ξένους επισκέπτες, είναι η Σκαντάρλια γνωστή για τα καφάνας (παραδοσιακές ταβέρνες).
Το Βελιγράδι πραγματικά ζει 24 ώρες το 24ωρο και τα καταστήματά του θα τα βρείτε συνέχεια γεμάτα.
Καλύτερη περίοδος για το ταξίδι σαςΗ καλύτερη περίοδος είναι η άνοιξη. Την εποχή εκείνη το καταπράσινο Βελιγράδι είναι πιο όμορφο από ποτέ. Τότε μπορείτε να ζήσετε και το σερβικό Πάσχα, αλλά και να αποφύγετε τον καύσωνα. Εξίσου όμορφα είναι και το φθινόπωρο, με τον Σεπτέμβριο να έχει τον πιο γλυκό καιρό. Παρ’ όλα αυτά κάθε εποχή έχει σίγουρα την ομορφιά της!
Τρόποι μετακίνησης στο ΒελιγράδιΔεδομένου ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη πόλη, η προτεινόμενη μετακίνηση είναι με τα πόδια. Μετρό δεν υπάρχει, αλλά όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής συγκοινωνίας (τρόλεϊ, λεωφορεία και τραμ) είναι διαθέσιμα. Οι ταξιτζήδες είναι πολύ πιο ευγενικοί από τους Ελληνες συναδέλφους, αλλά και η ταρίφα τους είναι πιο ακριβή.
ΝόμισμαΗ νομισματική μονάδα της Σερβίας είναι το δηνάριο. 1 ευρώ = 80 δηνάρια. Τα ανταλλακτήρια και οι (ελληνικές) τράπεζες βρίσκονται κυριολεκτικά σε κάθε βήμα, οπότε η συναλλαγή είναι εξαιρετικά εύκολη.
Τοπική κουζίναΕκτός από πολλές καφάνες, τις οποίες μπορείτε να συναντήσετε παντού και να γευθείτε κάποιο από τα φαγητά της παραδοσιακής σερβικής κουζίνας, υπάρχουν και εξίσου καλά εστιατόρια.
Zaplet (Kajmakcalanska 2)
Stara Koliba (Usce BB)
Reka (Kej Oslobodjenja 73B), με την καλύτερη διασκέδαση και καταπληκτικό ψάρι.
Νυχτερινή διασκέδασηΕίτε με θέα τον Σάβα και τον Δούναβη είτε στα πλωτά μπαρ και κλαμπ πάνω στο νερό, η νυχτερινή ζωή του Βελιγραδίου προσφέρει πάντα καλή διασκέδαση.
ΑγορέςΣτο Βελιγράδι η έννοια του shopping όλο και περισσότερο περιορίζεται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως είναι το Delta City (Jurija Gagarina 16, Νέο Βελιγράδι) και το Zira (Cvijiceva & Ruzveltova). Το καλύτερο κατάστημα για αναμνηστικά δώρα και σουβενίρ είναι το Beo Izlog, το οποίο βρίσκεται στη γνωστή οδό Knez Mihailova, αλλά και οι πάγκοι μπροστά στη Σχολή Καλών Τεχνών στον ίδιο δρόμο, με ενθύμια φτιαγμένα από τους φοιτητές της.
ΜουσείαΜαζί με διάφορες μικρές γκαλερί, οι πιο σημαντικοί χώροι τέχνης στο Βελιγράδι είναι τα μουσεία του: το Εθνικό Μουσείο (Trg Republike 1A) με τα πιο σημαντικά έργα Σέρβων αλλά και ξένων καλλιτεχνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Usce 10 Blok 15) το έργο μοντέρνας αρχιτεκτονικής δίπλα στο ποτάμι, το Εθνογραφικό Μουσείο (Studentski Trg 13), το Μουσείο του Νίκολα Τέσλα (Κrunska 51). Το Βελιγράδι έχει και πολύ καλό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης (Andre Nikolica 14).
ΑσφάλειαΟσον αφορά την ασφάλεια στο δρόμο, ως πεζοί θα νιώθετε πολύ πιο ασφαλείς απ' ό,τι στην Αθήνα. Επίσης, ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες