Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Top 10 srpskih kompanija u 2012. godini

BEOGRAD - Kad bi se u ovom trenutku ponovo pravila lista 50 najvećih firmi u Srbiji, gotovo je izvesno da bi Naftna industrija Srbije zadržala prvo mesto.
naftna-industrija-srbije3
Broj gubitaša se nije mnogo povećao, ali mrtvu trku ko će napraviti veći minus u prošloj godini vodila su javna preduzeća - Srbijagas, Železnice i EPS.
U odnosu na listu najvećih srpskih kompanija u 2011. godini, izvesno je da bi u 2012. smederevska Železara potonula na toj listi za najmanje 20 pozicija. Iako su gubici te kompanije smanjeni skoro pet puta, zbog višemesečnog zastoja u proizvodnji, prihodi ove kompanije su pali još više - sa 72 milijarde na 21 milijardu dinara.
Sam vrh liste bi verovatno prošao bez većih promena, budući da je NIS uvećao prihode za gotovo 40 milijardi dinara, dok su prihodi Telekoma Srbije na približno istom nivou kao i 2011. Za zaključke o poslovanju najvećih domaćih privatnih kompanija poput Delte, MK Grupe, Farmakoma MB, MPC treba sačekati objavljivanje konsolidovanih finansijskih izveštaja, u koje ulaze i brojna zavisna preduzeća ovih holdinga.
Generalno, najveće državne kompanije beleže manju profitabilnost, dok su pojedine čak dramatično povećale gubitke. Telekomov profit je prepolovljen sa 22,27 na 11,25 milijardi, dok Pošta beleži dobit za oko 800 miliona dinara manju nego u 2011. Još gore rezultate beleže EPS, Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, jer su ova tri preduzeća u prošloj godini zajedno iskazali gubitak od skoro 90 milijardi dinara. 
Najveći je gubitak Srbijagasa, oko 35 milijardi dinara, dok su Železnice su, posle prošlogodišnjeg profita koji je došao kao rezultat otpisa dugova, u 2012. imaju gubitak od čak 16,6 milijardi. Među privatnim kompanijama je situacija šarenolika. Tarketu iz Bačke Palanke je dobit porasla dva puta, dok Hemofarm posle gubitaka sada posluje sa profitom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες