Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Амфилохије и Атанасије без казне на Сабору

Редовно мајско заседање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, трајаће од 21. маја до 3. јуна

Патријарх и владике на свечаној литургији за време прошлогодишњег сабора (Фото Д. Јевремовић)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јефтић неће сносити никакве последице због својих иступања на недавно одржаном митингу у Београду, али ће патријарх Иринеј на Мајском сабору са њима обавити разговор поводом контроверзних порука које су упутили јавности – сазнаје „Политика” у врху Српске православне цркве (СПЦ).
Редовно мајско заседање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, које ће трајати од 21. маја до 3. јуна, посебно ће се бавити питањем Косова и Метохије, а наш извор указује да је патријарх својим обраћањем јавности, практично и најавио свој разговор са Амфилохијем и Атанасијем.
– Њихови наступи на митингу су ствар схватања њихове реторике. Суштина је да су они желели да укажу на озбиљност питања као што је Косово и Метохија. Проблем који је створен и реакције дела јавности која се с правом узнемирила, јесте та што мало људи зна да је митрополит Амфилохије песник и да се у својим говорима често служи језиком симбола. Ко то не зна, заиста је могао да његове речи протумачи погрешно и да га оне узнемире. На митингу се његова реторика симбола отела контроли – истиче извор „Политике” који припада такозваном умеренијем делу СПЦ.
На наше инсистирање да појасни хоће ли бити икакве одговорности Амфилохија и Атанасија, он је одговорио:
– О томе нема ни говора.
Најављујући остале теме са дневног реда мајског сабора, наш саговорник каже да ће великодостојници СПЦ расправљати о прегледу и сагледавању живота целе Цркве, како у земљитако и у дијаспори.
– Ближе ће се разматрати живот у појединим епархијама. Расправљаће се и о стању у осталим православним и хришћанским црквама, као и о осталим питањима важним за савремени свет – напомиње наш извор, истичући да ће велики део сабора бити посвећен обележавању јубилеја, попут прославе 1.700 година од Миланског едикта, 200 година од рођења Његоша…
– У СПЦ је примећено да је веронаука у школама веома позитивно прихваћена код ђака, њихових родитеља и у образовном систему земље, тако да је извесно да ће и то бити тема предстојећег сабора – прецизира саговорник „Политике”.
А. А

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου