Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Дачић „васкрсао” на ручку са Амфилохијем

Мој однос са премијером Ивицом Дачићем је – диван. Нас двојица само износимо различито мишљење о Косову и Метохији – каже за „Политику” митрополит црногорско-приморски

(Фото Фонет и Д. Јевремовић)

Однос између митрополита црногорско-приморског Амфилохија и премијера Ивице Дачића је – диван! Баш тај придев искористио је митрополит Амфилохије, одговарајући на питање „Политике” – како је протекао њихов сусрет на јучерашњем ручку, имајући у виду оштре критике које је Амфилохије раније упутио на рачун Владе Србије и парламента, критикујући потписивање Бриселског споразума.
Наиме, директор Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницамадр Милета Радојевић организовао је јуче ручак у Клубу посланика у Толстојевој улици на Дедињу у част црквених великодостојника, учесника мајског сабора СПЦ, на ком су присуствовали, поред патријарха и владика - и председник Владе Србије Ивица Дачић и министар културе Братислав Петковић.
Непосредно по потписивању Бриселског споразума, митрополит Амфилохије је на митингу опозиције служио јектенија за упокојење владе и Скупштине Србије и њихово васкрсење. Тада је објаснио да се те јектеније говоре за духовно здравље и васкрсење и нагласио „да у влади треба да умре оно што је болесно, а да васкрсне оно због чега постоје влада и парламент”.
Јуче, у срдачној атмосфери на ручку са премијером, који такође, после критика владике Амфилохија и умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија Јефтића, није користио нарочито суптилан речник према владикама и СПЦ, Амфилохије је за „Политику” истакао:
– Мој однос са премијером Дачићем је заиста диван, он није личан, већ нас двојица само износимо различито мишљење о Косову и Метохији – објаснио је Амфилохије.
На наше питање, служећи се митрополитовом симболиком – да ли се онда може рећи да је Ивица Дачић васкрсао на ручку са митрополитом и осталим црквеним великодостојницима –Амфилохије је рекао:
– У знаку смо упокојења и васкрсења сви, не искључујући ни митрополита Амфилохија, ни премијера Дачића. Дакле, то се односи на све истинске православне хришћане – нагласио је митрополит црногорско-приморски.
Не говори само атмосфера на ручку о смиривању страсти у односима између државе и Цркве. Њихово заоштравање је кулминирало управо пред почетак Сабора, али један од владика нам је, преносећи утиске са јучерашње расправе унутар зидина Патријаршијског двора, појаснио да све владике дискутују много мирније.
– И најтеже одлуке су донете консензусом. То значи да су различите стране постизале компромис – констатовао је наш извор, најављујући да би данас Сабор могао да изађе са текстом о Косову и Метохији.
Према оцени нашег извора, Црква још покушава да изнађе покушај како би се пронашао излаз и помоглонашем народу на Космету, тако да је формиран и Фонд за помоћ српском народу у покрајини.
– Сабор ће изнети свој став о Бриселском споразуму – указао је наш саговорник из врха СПЦ, а на наше питање, какав тоналитет очекује у том ставу и да ли ће бити нешто „мешки” у односу на став који је Синод изнео непосредно по потписивању споразума између Београда и Приштине, наш саговорник је рекао да ће став СПЦ према властима попримити, највероватније „блажу форму”.
Званичан став о јучерашњој расправи на пролећном Сабору о Космету, исказао је владика бачки Иринеј и портпарол СПЦ на редовној конференцији за новинаре у Патријаршији. Он је потврдио да је јуче поново било речи о ситуацији и мисији СПЦ на подручјима са посебним проблемима, посебно на подручју Косова и Метохије.
Он је на конференцији у београдској Патријаршији указао да је разговарано и о функционисању Цркве „на подручјима држава и државица у окружењу”, као и стању живота и мисије Цркве на другим континентима попут Северне и Јужне Америке и Аустралије.
--------------------------------------------------------
Ко је наследник Качавенде
– Има различитих теорија о кандидатимакоји би могли да наследе разрешеног владику зворничко-тузланског Василија Качавенду. У извесним саборским круговима, чула се прича да би га на месту епископа зворничко-тузланског могао наследити и епископ липљански Јован који столује у Пећкој патријаршији. Али, не верујем да ће се то догодити – прецизирао је наш извор, додајући да ће, што се тиче даљег „места боравишта” Василија Качавенде, о томе одлучивати Синод.
-------------------------------------------------------------
Григорије: Не идем на ручкове ни код ових ни код оних
На јучерашњем ручку у Клубу посланика, било је приметно одсуство владике захумско-херцеговачког Григорија.
– Не идем ја на те ручкове. Нисам ишао ни кад је премијер био Ђинђић, нисам ишао ни код осталих председника владе. Нисам ишао ни код престолонаследника. Не идем на ручкове ни код ових ни код оних. Користим време у Београду да свршим важне послове за Херцеговину – каже владика Григорије за „Политику”.

Александар Апостоловски

објављено: 31.05.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες