Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Председник „Мајкрософта” долази у Србију

У току посете премијера Дачића Америци договорена посета представника највећих ИТ компанија нашој земљи


Представници највећих светских компанија информационих технологија (ИТ) посетиће Србију у наредних неколико месеци, што је договорено за време посете Ивице Дачића Сједињеним Америчким Државама, сазнаје „Политика”.
– Гаранције да ће доћи у другој половини ове године дали су председници „Мајкрософта”, „Оракла” и „Циска”, али и „Епла” и „Гугла”. Њихова посета нашој земљи биће реализована вероватно у септембру или октобру, како би се детаљније договорило и презентовало све оно о чему је премијер Дачић разговарао са представницима ових компанија током посете САД – каже наш саговорник из света телекомуникација, који је добро упознат са детаљима посете Ивице Дачића ИТ гигантима у САД, додајући да већина тих фирми већ сада има своја представништва у Србији, али да ће сада бити речи не само о комерцијалној већ и стратешкој сарадњи и научним пројектима.
Целокупна посета Ивице Дачића САД, како каже, организована је као ИТ мисија у организацији америчке амбасаде, где је амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби ишао заједно са нашим премијером у обилазак западне и источне обале, укључујући и политички део посете Капитол Хилу.
– Најпре су обишли највеће ИТ фирме, зато што је Влада Србија и одредила као стратегију управо развој ИТ сектора, па су зато посетом и били обухваћени гиганти попут „Мајкрософта”, „Ха-пеа” или „Интела”. Још од периода Зорана Ђинђића није се десило да један премијер има сличну посету – наводи наш саговорник, прецизирајући и то да је премијер Дачић дао и гаранције да држава стоји иза такве стратегије.

– Томе ваља додати и чињеницу да држава има објекат који обухвата наноцентар и будући технолошки парк на Звездари у Београду. У технолошком парку би управе те компаније које су посећене могле да раде истраживање и развој. Тај објекат је у завршној фази и ускоро би требало да уђе у пројекат повлачења донације из Европске уније за технолошки парк – објашњава.
„Мајкрософт” је потписао уговор о лиценцирању, а „Оракл” дао предлог за наставак трогодишњег уговора. Како је већ објављено, са „Интелом” је разговарано о могућности за производњу телефона у Србији. Сам Дачић је пре неколико дана у изјави за Радио-телевизију Србије најавио и долазак америчких компанија „Епл” и „Гугл” у Србију до краја године.
Он је у Сан Франциску учествовао и на инвестиционој конференцији где је позвао америчке компаније да улажу у Србију. Председник владе поручио је представницима америчких ИТ компанија да је Србија политички стабилна, отворена за бизнис и да ће инвеститори у Србији пронаћи раскошне таленте, каквих нема нигде на свету. Према његовим речима, циљ владе јесте да Србија у наредних неколико година постане технолошки и иновациони центар Европе.

С. Деспотовић

објављено: 18.05.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου