Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ενίσχυση για βελτίωση της ποταμοπλοΐας στην Σερβία

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News - 07.05.2013

Περίπου το 40 τοις εκατό των μεταφορών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται μέσω πλωτών ποτάμιων οδών. Όμως, στη Σερβία, που έχει πολλά ποτάμια, αυτός ο τρόπος μεταφοράς δεν έχει αναπτυχτεί επαρκώς.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό γίνονται σχέδια για την επένδυση, κατά την επόμενη περίοδο και με τη βοήθεια των Ταμείων της Ε.Ε., του ποσού των 350 εκατομμυρίων ευρώ στα έργα βελτίωσης της ποταμοπλοΐας στη Σερβία και της προσαρμογής των πλωτών οδών στη Σερβία για πλεύση μεγάλων πλοίων.

Επίσης, στη Σερβία προβλέπεται, πάντα με τη βοήθεια της Ε.Ε., και η κατασκευή έργων Υποδομής κατά μήκος των μεγάλων ποταμών στη χώρα (νέων λιμένων και λιμενίσκων, λιμεναρχείων, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, και άλλων), και προβλέπεται, ακόμα η αναζωογόνηση της σερβικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όλα αυτά έχουν σαν στόχο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε δια μέσου των σερβικών πλωτών οδών να μεταφέρονται, κάθε χρόνο, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων.

Πλωτές οδούς στη Σερβία αποτελούν οι μεγάλοι ποταμοί Δούναβης, Σάββας και Τίσος, καθώς και το πλωτό κανάλι Δούναβης – Τίσος – Δούναβης, που βρίσκεται στη βόρεια σερβική επαρχία της Βοεβόντινας. Το συνολικό μήκος τους ανέρχεται σε 1.680 χιλιόμετρα, και πρόκειται για τον πιο οικονομικό και τον πιο καθαρό, από οικολογικής άποψης, τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων, γεγονός που σε όλον τον κόσμο, αυτή η μορφή μεταφορών αποκτάει όλο και περισσότερο έδαφος.

Τέλος, όσον αφορά τη Σερβία, για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι είναι απαραίτητο να περατωθεί το έργο καθαρισμού της κοίτης και του βάθους των ποταμών, να εκσυγχρονιστεί ο τωρινός ποταμίσιος στόλος, να αναπτυχθεί το σύστημα της διαχείρισης της ποταμοπλοΐας, με νέους λιμένες και λιμεναρχεία, και, τέλος, να γίνει η διευθέτηση της όχθης των ποταμών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου