Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Последње путовање Карађорђевића

Земни остаци краља Петра Другог Карађорђевића, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја, пренети у Саборну цркву


Чланови најуже породице Карађорђевић, свештеници, гардисти, неколико десетина поштовалаца круне и Оливер Антић, саветник председника Србије, дошли су јуче на свету литургију и помен последњем југословенском краљу Петру Другом Карађорђевићу, краљици Александри, краљици Марији и краљевићу Андреју.
Припадници жандармерије у маскирној униформи, с аутоматским оружјем, чували су стражу на ободима Белог двора. Током литургије, један од службеника Александра Другог Карађорђевића, држао је орден краљице Марије, опточен са 17 брилијаната, пронађен недавно у Титовом сефу у трезору НБС-а.
Гардисти Војске Србије изнели су из краљевске капеле „Светог Андреја Првозваног” најпре ковчег прекривен државном заставом Србије, у којем се налазе земни остаци краља Петра Другог. Потом су добровољци друштава „Краљевина Србија” и „Чувари Христовог гроба”, у народним ношњама, изнели ковчеге са земним остацима краљице Марије, краљице Александре и краљевића Андреја. Ковчези су пренети у Саборну цркву, уз највише државне почасти. Ковчег последњег југословенског краља, постављен је у централном делу Саборне цркве, у правцу олтарских двери. Испод ковчега краљице Марије, постављен је ћилим са народним мотивима који су она и њен супруг краљ Александар Први Карађорђевић, купили за венчање. Принцеза Јелисавета Карађорђевић, чекала је своје рођаке у цркви, указујући на слогу и помирење између ње и Александра Другог, које је успостављено на Опленцу, приликом сахране посмртних остатака Јелисаветиног оца, кнеза Павла.
Служећи помен пред породицом , члановима Крунског савета и грађанима, митрополит црногорско-приморски Амфилохије је нагласио да је династија Карађорђевић уградила себе у историју српског народа 19. и 20. века, као и у биће и судбину народа.
Целивајући ковчег краља Петра Другог, Амфилохије је истакао:
– Као што су себе уградили у слободу и ослобођење народа, тако су Карађорђевићи себе уградили и у страдање народа. Када је народ страдао, страдали су и они – напоменуо је Амфилохије, не пропустивши да помене и Његоша, којег је управо митрополит црногорско-приморски предложио за свеца, а Сабор ту иницијативу повукао.
– Петар Петровић Његош је у посвети праху оца Србије, записао за родоначелника династије Карађорђевић да је удахнуо живот српској души. Ове речи које важе за њега, важе и за његове потомке – казао је Амфилохије.
Оливер Антић је оценио да је враћањем посмртних остатака Карађорђевића у Србију, где ће бити сахрањени, исправљена велика неправда и омогућено поновно уједињење српског народа.
– Сви заједно, и држава и породица, исправљамо нешто што је пратило наш народ и нашу историју, а то је једна тамна сенка која се надвијала над нама – да потомци Карађорђа немају никаква људска права – казао је Антић, подсетивши да чланови породице Карађорђевић до скоро нису имали ни статусна права, ни имовинска права, која се тек исправљају.
Данас ће, после свете архијерејске литургије, колона возила под државном пратњом, кренути пут Опленца. Сутра у Цркви Светог Ђорђа, биће сахрањени уз присуство државног врха. Карађорђевићи ће поново бити заједно. Овога пута, заувек.
------------------------------------------------
Поновно уједињење народа
– Организациони одбор, на чијем је челу председник Србије Томислав Николић, донео је праве одлуке и ово је један од елемената поновног уједињења нашег народа. Ако неко говори о потреби помирења у региону, а ми се сами међусобно нисмо помирили, онда је све то бесмислено. Управо је смисао свега овога поновно уједињење српског народа и отклањање великих неправди – нагласио је Оливер Антић у Саборној цркви.

Александар Апостоловски

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες