Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

У Москви подигнут споменик патријарху Хермогену

26.05.2013. -

Обнављањем историјске праведности је назвао првојерарх РПЦ подизање у Москви споменика Патријаху Московском и све Русије Хермогену. Свечано откривање споменика је одржано у присуству првојерарха Руске и Јерусалимске цркве – патријарха Кирила и Теофила Трећег.

Бронзани старац са крстом и штапом, доле пише: Свештеномученик Јермоген, Патријах Московски и све Русије. Радови на подизању споменика су били извршени невероватно брзо – темељ споменику је био ударен у марту ове године. Међутим, идеја подизања таквог споменика је настала пре више од 100 година, - истакао је патријарх Кирил.

- 1910. године Светом синоду је била поднета молба јавности наше земље да би у част 300. годишњице мученичке смрти патријарха Хермогена у Москви, на Црвеном тргу био му подигнут споменик. 1913. године је патријарх Хермоген канонизован. У Историјском музеју је била отворена изложба пројеката споменика светитељу. У току три године су се прикупљали прилози по читавој земљи ради подизања споменика у знак захвалностии Русије светитељу, који је спасио народ у тешко за Русију доба. Међутим, рат и револуција су омели остваривање те свенародне акције.

2013. године РПЦ је расписала нови конкурс за пројекат споменика. Из свих крајева су уметници послали своје варијанте – приспело их је око 60. Победио је пројекат Салавата Шчербакова. Споменик је подигнут у Александровском парку, који је симолично место, - уверен је патријарх Кирил.

- Споменик је подигнут код Кремаљских зидина, буквално преко пута Чудовог манастира, који се налазио на територији Кремља, у чијем подруму је 1612. године светитељ дао свој живот за веру и Отаџбину.

Патриарх Хермоген, или на црквено-словенском Јермоген, рођен је 1530. године. Још као дете је он отишао у Казањ, где је постао искушеник у Спасо-Преображенском манастиру. 1589. године он је постао први Казански митрополит, бавио се мисионарством међу Татарима. Сабор руских јерарха га је изабрао за патријарха 1606. године. Он је иступао против страних владара на руском престолу, један од првих предложио за цара Михаила Романова, тражио повлачење пољских снага из Русије. Због неслагања с политичким властима се нашао у подруму Чудовог манастира, одакле је писао прогласе руском народу, позивајући га у борбу. Захваљујући томе је у ондашњој Русији било основано две народне војске, спремне да ослободе Москву од страних интервената. Патријарх Хермоген је умро у тамници неколико месеци пре ослобођења Москве.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....