Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Хоће ли домаћа храна преживети налет јефтиних страних производа

315131 mleko01rasfoto mladen surjanac f Хоће ли домаћа храна преживети налет јефтиних страних производа
(Фото: Бета)
Београд – Две трећине намирница које се продају у маркетима широм земље произведено је у Србији. Домаћи брендови доминирају у прехрамбеној индустрији, док увозни господаре у понуди техничких уређаја и козметике.
Питање је да ли ће оваква ситуација да остане и када се укину већ ниске царине за прехрамбене производе, или ће јефтинија роба из увоза да потисне и уништи домаћу производњу. Искуства Хрватске указују да су озбиљни проблеми заиста могући.
У трговинским ланцима удео домаће робе на рафовима износи око 70 процената. Иако је данас дискутабилно шта се сматра домаћим производом јер су многе фабрике у рукама страних компанија, у овој рачуници домаћи су сви артикли који су произведени у Србији.
Када се 2014. године потпуно укину царине на увоз појединих прехрамбених производа, ови проценти могли би значајно да се измене у корист увозних.
Искуство суседне Хрватске показује да њихови произвођачи и прерађивачи озбиљно страхују од тога што ће за нешто више од месец дана нестати све заштите при увозу па се већ сада најављују значајна појефтињења увозне хране.
Уколико се грађани окрену јефтинијим намирницама, скоро четвртина хрватских произвођача могла да стави кључ у браву. Слична ситуација могла би, у догледно време, да задеси и Србију. У Закону о трговини Србије не постоји одредба која одређује минимално учешће домаћих производа у српским трговинама, чиме је изједначен третман робе домаћег и страног порекла.
„Лојалност купаца овдашњим брендовима у условима беспарице може да се обезбеди једино снижавањем цена јер ће они, у супротном, да се окрену роби која је јефтинија. Отуда и нагла популарност и све веће учешће на тржишту трговачких робних марки које су и 20-ак одсто јефтиније“, објашњава Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача.
У трговинским ланцима објашњавају да они послују на слободном тржишту и да је њихов циљ да својим асортиманом привуку нове потрошаче или бар задрже старе, па ће у складу с тим формирати и понуду, па ако боље буду продавани страни производи, биће их више и на рафовима.
Штета већ направљена
„Српска привреда доживела је шок 2001. када смо прихватили да значајно смањимо царине. Тај тренутак имао је много већи утицај на нашу привреду него што ће имати њихово укидање јер смо тада отворили границе и тиме већ тада уништили домаћу производњу. Највећу штету смо већ претрпели“, каже економиста Љубодраг Савић.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....