Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Гаспром губи монопол на извоз гаса?

gaspromnjeft Гаспром губи монопол на извоз гаса?
Гаспромњефт (Фото: Мондо)
Москва – Руски енергетски див Гаспром добија конкуренцију. Други руски произвођачи гаса пробијају се на светско тржиште. Течни земни или природни гас повећава конкурентност и могао би да снизи цене.
Још увек Гаспром има ту привилегију да као једини продавац испоручује руски гас широм света. Али то би могло ускоро да се промени – и то довођењем земног гаса у течно стање. Приликом транспорта тог горива, постојећа мрежа гасовода од Гаспрома више не игра никакву улогу. Купце је могуће снабдети тим горивом и бродовима. Отуда би пре свега у азијско-пацифичком простору могао да буде разбијен монопол Гаспрома на извоз гаса.
Надлежно Министарство енергије у Москви већ ради на изради нових одредаба за извоз. Тиме и друге руске фирме треба да добију дозволу за извоз течног природног гаса. Два велика предузећа, Новатек и Роснефт су већ спремна за извоз. Нафтна компанија Росњефт је баш као и Гаспром у државном власништву. Али и приватно предузеће Новатек може да рачуна на подршку државе. Јер његови власници су тесно повезани са председником Владимиром Путином.
Конкуренција за Гаспром
Расправа о монополу на извоз је већ неко време актуелна. Још је 2010. Гаспром потписао уговор са Новатеком који се односи на полуострво Јамал, где је откривено 11 гасних поља и 15 поља кондензата нафте и гаса. Тим уговором Новатек може да извози течни земни гас у Азију. Новатек за то плаћа Гаспрому провизију у висини од отприлике два до пет одсто од прихода од продаје.
Пре неколико месеци Новатек је у борби против монопола Гаспрома добио неочекивано даљу подршку. Игор Сечин, утицајни председник Росњефта, изјавио је да Гаспром неће имати велике губитке ако други руски понуђачи буду могли да извозе земни гас у азијско-пацифички регион.
До сада државно предузеће Росњефт није имало пројекте у домену течног гаса. Али недавно је добило 40 лиценци за коришћење површина континента покривених морем, за које се претпоставља да су богате земним гасом. Сечин зато сада предлаже либерализацију извоза течног гаса из тих области у Русији.
Изазов за стратегију предузећа
Дмитриј Черњадев, стручњак за енергију, сматра да би укидање монопола могло да уследи постепено, како би тиме били смањени ризици за Гаспром. И док би Азија ускоро могла да постане регион за пословање нових понуђача, Европа би остала главно подручје извоза Гаспрома. „Власти тендирају ка тој варијанти, јер страхују да би дозвола за извоз течног природног гаса у Европу могла да створи непотребан притисак на конкуренцију на европском тржишту и тиме још више снизи цене“, објашњава Черњадев.
Стручњаци полазе од тога да Гаспром на дуже стазе мора комплетно да промени своју стратегију. Досадашњи модел пословања са дугорочним уговорима и везивањем цене гаса за цену нафте биће преиспитан. Сергеј Пикин, директор Фондације за енергетски развој сматра да ће Гаспром морати нешто да промени и у вези са европским купцима. „Концерн мора да постане флексибилнији, у супротном постоји опасност да врло брзо изгуби значајан удео на тржишту“, упозорава тај стручњак


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....