Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Како славити Васкрс?

4. мај 2013. | Славиша Лекић
2covifpjdbttms6l0d3 Како славити Васкрс?
Христов васкрсе (Фото: Васељенска ТВ)
Београд – Како би прославили Васкрс, потребно је да се унапред припремамо. Црква припрема вернике за најважнији празник за седам недеља поста – које је време одређено за покајање и духовно прочишћење. Васкршња радост не може да опстане у целини, а да није крунисана постом, иако не толико стриктно и у складу са монашким правилима. Ако сте и ви покушали да постите пре Васкрса, ово дакле, можете потврдити.
Прослава Васкрса почиње учешћем на Васкршњим богослужењима. Она су веома посебнa, одликујy се од уобичајених црквених служби, тиме, што су веома „светлa“, и радоснa. У православним црквама, обично Васкршње службе почињy у поноћ, али је боље доћи у храм нешто раније, тако да не бисте стајали изa прага – јер већина цркава на поноћној васкршњој литургији, дупке су препуне света.
На ускршњој литургији, сви верници се труде да се обавезно причесте Телом и Крвљу Христовом. А после службе, верници се поздрављају пољупцем и речима „Христос васкрсе!“ И „Ваистину васкрсе!“
Кадa се вратимо кући, а понекад и у самој цркви, организује се Васкршње славље.
Током ускршњe недеље у свим црквама, обично, свако ко жели да звони на црквеним звонама, њему се то и дозвољава.
Васкршње славље траје четрдесет дана – тачно онолико, колико се дана Христос јављао апостолима након Васкрсења. На четрдесети дан Исус Христос се вазнео Богу Оцу. Током четрдесет дана Васкрса, а нарочито првe недељe – је најсвечанијe – посећујемо једни друге и идемо или дочекујемо госте, даривамо ускршња фарбана јаја и колаче, а по негде се има обичај да се играју ускршње игре.
Како да украсите и припремите Васкршњи сто
Леп и радостан, свечани, ускршњи сто. Забавите се тиме, да ћете сами измислити неки нови начин да га украсите. Најчешћи начин природног фарбања јаја је помоћу луковине, када се добијају разне нијaнсе црвене боје у зависности да ли је јаје бело, светложуто или тамножуте (тамнија кора јајета даје тамнију црвену – скоро бордо боју). Исто је лепо кад се љуска од црног лука исецкана са маказама стави у чарапу и јаја се скувају у луковини. Листићи су такође незаобилазни, а и понеко јаје које деца исцртају масним бојицама можете украсити цирконима, шљокицама, чипком или налепницама. Љуска јајета се може бојити специјалним бојама које се продају у продавницама, где можете наћи и финe четке за бојење јаја. Осликана јаја изгледају светлијa у контексту зелене траве, а позадина траве је лако примењива.
У периоду на 10 дана пре Ускрса, на лепом дубоком тањиру или овалној тацни (која може бити и округлог облика) треба усути мало земље, коју ћете затим смешати са мало зрна пшенице, кукуруза, зоби, или чак семеном поточарки. Ову мешавину исполивати, тако да постане једна житка каша и држати је затим, у топлој просторији, која би уз то била и влажна. Када семе почне да клија, травке које клијају и израстају, почеће привлачити светлост и зато се тацне са њима или тањирићи, морају често окретати, како би биљка, зелена трава, равномерно добијала светлост са сваке стране. До Васкрса, тањирић треба бити прекривен густом зеленом травом, на ког можете ставити обојена јаја. Саветујемо да бар 2 – 3 недеље, пре Ускрса, проверите клијавост семена.
Главни украс на столу су, наравно, васкршње тортe и пасхe. Ако сте купили колаче у продавници, не будите лењи, бар их украсите својом рукотворином, домаћом глазуром коју ћете ви припремити и поспите их разнобојним украсима, на пример: 400г шећера у праху
250г путера (или маргарина) на собној температури
1 ванилин шећер
2-4 кашике млека
по потреби, прехрамбена боја
04052013131 168x300 Како славити Васкрс?Умутити путер и постепено додавати прах шећер. Мутити мањом брзином миксера док смеса не постане хомогена. Затим додати ванилин шећер и 2 кашике млека и мутити повећаном брзином још пар минута. Уколико је потребно да згусне масу, додајте још шећера, а ако вам се чини да је превише густа, додајте кашику млека. Затим, овом смесом, помоћу своје маште, креирајте разне украcе на колачима и тортама. Тада чак и оне колаче и ускршње торте, које сте купили у продавници, изгледаће домаће и оригинално.
Ако сте приготовили Васкршњи колач у посебној форми, па чак и по нашем рецепту – тада ће Васкршњи колач бити главни украс на вашем столу. Украсите крст на yскршњем колачу разнобојним кандираним воћем, yскрсним колачима и ставите црвенe свећице, а испод тањирића изрежите разнобојне папирнате салвете.
Када припремате васкршња јела, која ћете затим однети и у цркву да се освете, ви их унапред ставите у картонске кутије, украсити их разнобојним папиром и папирнатим конфетама и припремитe посебне корпе или картонске кутијице, како би у њих могли ставити и поклоне за децу из сиротишта. Јер у цркви на Васкрс је увек могуће дати поклоне деци и сиромашним. Бићете веома задовољни ако ваши поклони буду не само укусни, већ и лепо украшени. Дршку корпе или кутије може украсити, тако што ћете налепити вештачког лептира, птицу или цвет. Њих можете и сами направити или их купити у продавници цвећа.
За ускршњу трпезу, обично се сакупља шири породични круг и пријатељи. Потрудите се да свакоме припремите ускршњи поклон: лепo јаје и неки мали поклон. Ако сте раније већ припремили корпице са зеленом травом на тањирићу, који ћете украсити офарбаним јајима и колачима на салвети, на радост својих најмилијих, то ће бити награда за ваш рад и ваше ће срце бити испуњено срећом.
Васкрсни Поздрав – Христосовање
На Ускрс jе обавезан троструки пољубац. Стари и млади, деца и одрасли, мушкарци и жене љубе једни друге три пута. Обичај je да млађи поздрављају старија речима: „Христос васкрсе!“ Старији затим отпоздрављају, говорећи: „Ваистину васкрсе!“.
Ми то радимо зато што наc обузима Васкршња радост Христовог Васкрсења, јер и ускршњe службе нас уче да су сви људи заиста браћа и од те радости, ми се више не сећамо својих непријатеља, нити оних који су нас увредили.
На Васкрс се у цркви пева: „Дан је Васкрсења, просветите се људи том Господњом Пасхом и један другог загрлимо и рецимо: „Браћо,“ и оне који нас мрзе, свима опростимо само због Васкрсења Господњег, и рецимо сви у глас, „Христос Васкрсе“!
Како славити Васкрс?
Како би прославили Васкрс, потребно је да ce унапред припремите. Црква припрема вернике за најважнији празник за седам недеља поста – време за покајање и духовно прочишћење. Васкрс радост не може да опстане у целини, а да се не пости ускрња пост, иако не стриктно у складу са монашким правилима. Ако сте покушали да постите пре Ускрса, можете потврдити ово за себе.
Васкршње игре
Вековима су, напопуларније ускршње игре у Србији и Русији биле,туцање јаја. Такође је била у народу популарна игра и „тражење јаја“.
Ево како се то радило:
На Васкрс би се сакупило доста деце, која су волела да траже јаја у кући или у башти. Предходно би неко од старијих у кутије од картона, папира или пластике, стављао јајe са изненађењима. Да би деца добилa изненађење, било је неопходно да пронађу сакривенo јаје. Ако би деце било много, они би били подељени у „тимовe“, а сваки тим је покушавао да победи проналажењем што више јаја у предвиђеном времену.
Деца воле међусобно да се „куцају“ јајима, ударајући тупим делом офарбаног јајета у оштри део „противничког“ јајета. Победник би бивао онај чије јаје није напукло, а он би од противника добивао његово разбијено јаје.
Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....