Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Почела горачићка Кумовијада

ЛУЧАНИ - У селу Горачићи у Општини Лучани отворена је четврта „Кумовијада“ – традиционални драгачевски фестивал слављења обичаја кумства. Уз богат културно-уметнички програм „Кумовијаду“ је отворио директор Високе школе за пословну економију и предузетништво (ПЕП) проф. др Горан Квргић која је главни покровитељ Кумовијаде.
IMG 0869 650x487 Почела горачићка КумовијадаПредставници општине Лучани данас су у Горачћима отворили нову поставку у музеју Горачићке буне. Ове године на Кумовијади се по први пут организује такмичење у припремању јеличке гибанице а планирано је да се у Горачићима наредне године одржи национално такмичење у припремању овог јела. За посетиоце манифестације мештани су припремили свадбарски купус, и испекли јагањце, а за атмосферу побринули су се драгачевски трубачи.
IMG 0882 650x487 Почела горачићка КумовијадаНа Кумовијади се традиционално организују и спортска такмичења у шаху, фудбалу и кошарци. Ове године спортски део Кумовијаде има интернационални карактер јер на турниру учествују универзитетске репрезентације Мађарске у шаху и фудбалу.
Ипак, главни догађај је „Шаховска Кумовијада“ на којој ће се шаховски велемајстори опробати у брзопотезном шаху.
IMG 0880 650x487 Почела горачићка КумовијадаКумовијаду су осмислили мештани Горачића који данас живе широм Србији. Они су се лети окупљали у Горачићим где су се дружили и играли шах. У жељи да покажу колико им је стало до кумстава, која нису раскинута упркос томе што многи више не живе у овом селу, длучили су да своја дружења преточе у манифестацију Кумовијада.
IMG 0875 650x487 Почела горачићка КумовијадаЧетри године касније „Кумовијада“ је једна од највећих манифестацијама у централној Србији, а поред Сабора трубача у Гучи Кумовијада постаје један од заштитних брендова Драгачева

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...