Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Грчка се узда у Кину

Пекинг обећао Самарасу нове инвестиције и двоструки раст трговинске размене

Грци у Кини виде привредни спас: Антонис Самарас (Фото Бета)

Од нашег дописника
Атина – Премијер Грчке Антонис Самарас се у Атину вратио из четвородневне посете Кини са, како су прокоментарисали овдашњи медији, „кофером пуним очекивања, инвестиционих планова, пословних предлога”. Али, и са јасном потврдом стратешког значаја који Грчка има за Пекинг као мост према Европи.
После сусрета на највишем нивоу, Атина може да буде задовољна и да са оптимизмом рачуна на нове инвестиције, чвршће билатералне односе и удвостручење трговинских односа са Пекингом, општа је оцена овдашње јавности.
„Мислим да смо успели да привучемо инвеститоре који и сами виде да је ово прави тренутак за улагање у Грчку, за развој сарадње у многим областима. Мислим да је све што је договорено и што сада треба реализовати само плус за Грчку, да можемо говорити само о позитивним елементима ове посете која, када је реч о сарадњи са кинеским партнерима, отвара ’врата будућности’, нова радна места, шансу да млади остану у земљи. Нећу дозволити да снаге које покушавају да нас врате назад пониште све позитивно што нам се после контакта са кинеском страном указује као шанса”, поручио је Самарас.
Током сусрета са највишим кинеским руководством, Самарас је више пута инвеститоре, друге по снази економије света, позвао да буду  саставни део „нове историје грчког успеха” и нагласио да су две земље „једна другој и те како потребне на политичком и привредном плану”, а да је добра основа за то и пријатељство учвршћено у најтежим годинама кризе када је Пекинг остао уз Атину и подржавао њен опстанак у ЕУ и еврозони.
„Кина расте, развија се, инвестира у целом свету! Грчка је посрнула, упала у кризу, али је сада на путу опоравка и потребне су јој инвестиције”, изјавио је Самарас током посете, подсећајући на значајан геополитички положај Грчке, потребу стратешког партнерства које за Кину, преко Атине, отвара „мост” према Западу, ЕУ.
Конкретно је у Кини договорено да ће туристичке организације довести у Грчку неколико милиона туриста. Кинеска телевизија већ приказује серију филмова о природним лепотама Грчке, њених острва, посебно Санторинија.
Потврђено је да ће кинеска страна учествовати у приватизацији грчке железнице, да је заинтересована за приватизацију атинског аеродрома „Елфтериос Венизелос” и регионалних аеродрома. Поучена позитивним искуством кинеског транспортног гиганта COSCO који је од 2008. присутан у пирејској луци, Кина је спремна да улаже у развој грчких лука, пре свега у Солуну и на Криту. Осим тога, потписан је споразум о куповини 142 брода из кинеских бродоградилишта.
Очекује се да трговинска размена између две земље, која је у 2012. била око три милијарде евра, буде удвостручена до 2015. На списку потенцијалних жеља које сада, по повратку шездесеточлане грчке делегације из Кине, треба и реализовати, јесу и прехрамбени производи који ће се извозити у Кину, пре свега маслиново уље, сир и вина.
Значајнију размену требало би да донесе и улагање у телекомуникације и енергетику, конкретно, изградњу соларних електрана. Међутим, чињеница да је за четири дана посете одржано 450 мањих и већих пословних састанака и да су у њима учествовали представници 135 компанија из Кине, најбоље говори о томе да обострани интерес и те како постоји.
Значајан поен за Грчку јесте и сусрет премијера Самараса са председником Азербејџана Иљхамом Алијевом, где је централна тема била проширење сарадње у енергетској сфери, посебно планови за почетак изградње гасовода „Трансадријатик”, који преко Грчке, Албаније, Јадранског мора и италијанске области Апулија омогућује транспорт гаса из Каспијског мора у западну Европу.

Јасмина Павловић-Стаменић


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου