Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Срби јужно од Ибра се „најавили“ Београду

v288909p0 Срби јужно од Ибра се најавили Београду
Срби јужно од Ибра пред владом (Фото: Бета)
Београд – Долазак у Београд, иако “непозвани”, након најаве да ће се представници Владе састати са начелницима косовских округа, најавили су и челници више од 10 општина јужно од Ибра.
Они доћи ће сутра у Београд, и без званичног позива, у намери да разговарају са представницима владе о споразуму парафираном у Бриселу, изјавио је председник Општине Штрпце Звонко Михајловић.
Према последњим подацима, за сутра су у Београду најављени само разговори представника Владе са начелницима косовских округа, што политичке представнике Срба и северно и јужно од Ибра никако не задовољава..
„Група од 12 председника општина јужно од Ибра, њихових заменика и сарадника биће испред владе у 9.30. Чекаћемо пријем. Није важно да ли ће то бити сутра или прекостура чекаћемо. Овај пута смо упутили званични допис а обавестили смо и медије и сада неће имати изговор да ‘нисмо поштовали протокол“, казао је Михајловић.
Михајловић је рекао агенцији Бета да представници Срба који живе јужно од Ибра нису ни данас добили позив за састанак са представницима власти у Београду на коме би рекли шта мисле о споразуму Београда и Шиптара.
Према његовим речима, у Београд ће сутра осим представника његове општине, доћи и представници Приштине, Косовог Поља, Липљана, Вучитрна, Косовске Каменице, Клине и Ораховца.
„Не желимо да нас игноришу и да забораве да јужно од Ибра живи 80.000 Срба. Не желимо да гледамо како за њих постоје само Срби на северу“, казао је Михајловић и додао да Срби јужно од Ибра желе да добију прилику да кажу шта мисле – да им се споразум не свиђа и да он не представља решење за проблеме већ нешто што ће генерисати нове.
Михајловић је рекао да су представници Срба јужно од Ибра очекивали позив на састанак и да ће без обзира што га нису добили сутра поново бити испред зграде Владе Србије, као и 30. априла када су премијер и први потпредседник Владе Ивица Дачић и Александар Вучић о споразуму разговарали (само) са представницима Срба са севера окупираних територија.
Састанак са Србима са севера окупираних територија али и „испод Ибра“ најављиван је за сутра али је отказан.
Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић потврдио је Срни да су српски званичници на окупираним територијама синоћ обавештени да је отказан сутрашњи састанак.
Ни Срби јужно од реке Ибар нису данас добили позив за састанак са представницима власти у Београду о Бриселском споразуму, рекао је председник Општине Штрпце Звонко МИхајловић.
“Само смо обавештени да сутра неће бити састанка у Београду са државним врхом. Разлоге не знамо, али претпостављам да је разлог најава (првог потпредседника Владе Србије) Александра Вучића да ће доћи на Косово и Метохију у недељу, 12. маја“, рекао је Ристић.
Ристић каже да су поруку о отказивању састанка са државним врхом добили преко једног посланика СНС-а из Лепосавића.
Славиша Ристић је истакао да не зна са ким ће се Вучић састати током посете окупираним територијама у недељу.
Ристић је потврдио да ће велики народни митинг Срба са окупираних територија бити одржан у Београду на Тргу Републике у петак, 10. маја у 12:44 часова, на којем ће исказати противљење споразуму између Београда и Шиптара постигнутом у Бриселу.
„Митинг ће бити одржан без обзира на отказивање састанка и намера нам је да тамо искажемо своје противљење томе да нас Србија силом тера да живимо у независном Косову“, рекао је Ристић.
Отказивање сутрашњег састанка представника Срба са окупираних територија са државним врхом Срни је раније потврдио и потпредседник Заједнице српских општина и насеља Марко Јакшић.
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће са представницима Срба са севера окупираних територија и онима који живе јужно од реке Ибар разговарати у Београду сутра или прекосутра.
Око 20 косовских Срба који живе јужно од Ибра протестовало је 30. априла данас испред зграде Владе Србије тражећи да имају исти третман као Срби са севера окупираних територија и противећи се споразуму о нормализацији односа Београда и Шиптара.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....