Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ispravljena istorijska nepravda: Karađorđevići konačno na Oplencu

OPLENAC - Poslednji jugoslovenski kralj Petar Drugi Karađorđević, njegova majka kraljica Marija, supruga kraljica Aleksandra i brat, princ Andrej Karađorđević sahranjeni su danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je ovim činom ispravljena istorijska nepravda, i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu.
Oplenac-Kralj Petar
Svetu liturgiju služio je patrijarh SPC Irinej sa sveštenstvom, u prisustvu državnog vrha Srbije, članova porodice Karađorjdević, predstavnika kraljevskih porodica iz Evrope, diplomatskog kora, verskih zajednica i drugih zvanica.
Predsednik Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik i princ Aleksandar karađorđević položili su vence na kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđevića. Kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima u porodičnu grobnicu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja Kraljevina Srbija.
"Srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu", poručio je, obraćajući se zvanicama i građanima, predsednik Nikolić.
On je istakao da istovremeno danas činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ni u čemu ne smemo da zaostajemo. Nikolić je ukazao da je povratkom posmrtnih ostataka kraljevske porodice u otadžbinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu.
Predsednik Srbije je konstatovao da je istorija srpskog naroda, osim slavnim herojskim delima, patriotizmom, borbom za pravdu i istinu, obeležena i unutrašnjim podelama i sukobima.
"Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas. Mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela je do bratoubilačke ostrašćenosti i ogromnih ljudskih žrtava", podsetio je Nikolić.
Zavade i progoni nastavljeni su, podsetio je Nikolić, i po završetku Drugog svetskog rata, i mnogi građani su u miru doživeli tragičnu sudbinu: neki su streljani bez suđenja, za neke je suđenje služilo samo da bi se izrekla unapred pripremljena presuda.
"Te patnje je, na ovaj ili onaj način, u većoj ili manjoj meri, doživela svaka naša porodica, pa i porodica borca za slobodu i oca moderne Srbije: velikog vožda Karađorđa Petrovića. Sudbina samog Karađorđa, njegovih potomaka i porodice, predstavlja sublimaciju svih naših podela, nepravdi i nesreća", naglasio je Nikolić.
On je istakao da se narod koji je ujedinjen ne može nazvati malim, a sa poslednjim Karađorđevićem, donetim iz tuđe zemlje u kovčegu, u Srbiju se vraća pomirenje.
"Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer", ukazao je Nikolić i zapitao:
"Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji"?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....