Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Kavala, grad istorije, umetnosti, dobrog vina i izvrsnog sira

Kavala je jedan od najvećih i najatraktivnijih gradova Grčke. Razvijao se od amfiteatra preko vizantijskog utvrđenja do jednog od najvećih lučkih gradova u Grčkoj.Izgrađen je na drevnim ostacima grada Neopolis. Stanovništvo Kavale se udvostručuje 1992. godine kada ga naseljavaju Grci prilikom razmene stanovništva iz Male Azije.
Kavala noću

O Kavali 

Kavala je grad prostranih trgova, modernih zgrada, tržnih centara koji svi zajedno formiraju prijatan kontrast starim kućama, ulicama, malim baštama, starim tavernama. Sama luka je posebno slikovita, u njoj su usidreni mnogi brodovi, ribarski čamci jarkih boja koji odmaraju do neke nove plovidbe duž obale. Među imrpesivnim gradskim znamenitostima, kada je o arhitekturi reč izdvajamo stare zidine, Akvadukt koji je je podigao Sulejman Veličanstveni u 16. veku, potom vizanatijski dvorac, kuća u kojoj se rodi Mehmet Ali iz 18. veka kao i Imaret – turska zgrada. Šetnja do Profitis Iliasa obuzeće vas veličanstvenin panoramskim pogledom. Stare kuće u Panagia kvartu su u odličnom stanju, posebno Imaret koji smo već pomenuli, sa čijih osamnaest kupola puca neverovatan pogled na luku. Prošetajte i do Arheološkog muzeja koji čuva eskponate iz drevnog grada Amfipolisa, naselja u Atini.

Šta videti u Kavali?

U Kavali postoji bezbroj mesta na kojima možete odsesti. Tu su privatni smeštaji, apartmani, hotelski smeštaj. Retorani su prijatni i imaju odličnu i raznovrsnu ponudu na svojim menijima. Mi vam preporučujemo tavernu Mixalis, kao i divni restoran Antonia. Tokom svog boravka u Kavali morate probati njihov sir i divnu kafu, a mi vam za ova dva brenda Kavale  preporučujemo kafe George, koji se nalazi u ulici Elefetriu Venizelu. Ukoliko ipak najviše volite tek sveže ulovljenu ribu toplo vam preporučujemo mesta kao što su Kalamitsa, Palio, Raspani, Perigali i Nea Peramos. Nedaleko od Kavale, na oko 17km udaljenosti, blizu fabike za preradu duvana možete posetiti ruševine starog makednoskog grada Filipi, nazvanom po njegovom osnivaču Filipu. Takođe, tu su i ostaci dve drevne hrišćanske bazilike, tragovi Via Egnatia, velikog rimskog foruma i pozoršte u čijem se obnovljenom delu svakog leta održavaju drevne drame. Na oko 67 km od Kavale nalazi se i čuvena banja sa sistemom za hidroterapiju. Kavala je odlično povezana sa ostatkom Grčke. Vadušnim putem povezana je i sa Atinom i ostalim gradovima Evrope, autoputem do Soluna, trajektima sa ostrvima. Za Tasos trajekt polazi na svakih sat vremena, takođe iz Kavale lako možete stići do Lesvosa, Lemnosa, Hiosa, Samotrake, Pireausa itd.

Smeštaj

Ukoliko ste ljubitelj komfora, mi vam posebno preporučujemo hotel Imaret, luksuzni hotel sa pet zvezdca. Ovo zdanje je prvobitno izgrađeno 1817. kao Imaret Muhamed Ali Paše. Pažljivo je rekonsturisan i osposobljen da posetiocu pruži vrhunski komfor i užitak. Svaka soba posebno je uređena a ceo hotel podseća na muzej. U sastavu hotela nalazi se veličanstveni vrt sa tri otvorena bazena. Bežični internet je dostupan u celom hotelu. U večernjim satima hotel je čaroban, možete uživati u izuzetnim vinima koje hotel nudi, u baru, ili u večeri na svojoj terasi. Više informacija u hotelu pronađite na sajtu hotela.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες