Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Najpoznatiji amfiteatri stare Grčke

Amfitetar je prostor na otvorenom okružen ovalnom zonom koja se postepeno uzdiže. Glavna namena im je bila smeštanje publike koja se okupljala da posmatra neki događaj kao što su: sportski mečevi, pozorišne predstave, koncerti itd. Grčka, kao jedna od kolevki civilizacije, može da se pohvali brojnim ovakvim arheološkim lokalitetima neprocenjive kulturne i istorijske vrednosti. Predstavljamo vam najpoznatije amfiteatre stare Grčke.

Epidaurus

epidaurus2
Epidaurus je, u antičkoj Grčkoj, bio jedan od najznačajnijih zdravstvenih centara. Naseljen još od praistorije grad je bio posvećen Apolonu i njegovom sinu Asklepiosu koji je bio jedan od najpoznatijih božanskih lekara. Na prostoru antičkog grada i danas se mogu videti brojne banje koje svedoče o njegovoj prošlosti. Ipak, najpoznatija turistička atrakcija je antički amfiteatar. Sagrađen je u čevrtom veku p.n.e. po projektu Polykleitosa Mlađeg. Bila je to jedna od najimpozantnijih građevina svoga doba koja je, svojom lepotom i savršenom akustikom, oduševila i Pausaniasa, čuvenog grčkog avanturistu i geografa. Amfiteatar se koristio za izvođenje antičkih dramskih predstava i za razne verske obrede, ali i kao palaestra (prostor koji se u antičkoj Grčkoj koristio za potrebe rvačke škole). Prvobitno, amfitetar je imao 34 reda sedišta, a Rimljani su ga proširili dogradivši još 21 red sedišta. Mogao je da primi i do 15 000 posetilaca. Amfitetar je poznat po savršenoj akustici. Svi posetioci mogli su savršeno dobro čuti izgovorene reči na sceni bez obzira na mesto na kom su sedeli. Turistički vodiči se danas služe jednim malim trikom da bi oduševili turiste. Naime, oni ih rasporede po amfiteatru da bi im pokazali da je zvuk koji dopire sa pozornice jednakog intenziteta bez obzira na mesto na kom sede.

Amfiteatar Herodota Atika

50567861
Herodot Atik bio je ugledni grčki aristokrata sofista koji je služio kao rimski senator u doba Pet dobrih careva (Nerva, Trajan, Hadrijan, Antonin Pije i Marko Aurelije). Poznat je po amfiteatru koji se nalazi na južnim padinama Akropolja. Ova kamena građevina izgrađena je 161. godine, a posvećena je uspomeni na njegovu suprugu. Prvobitno, to je bio strmo nagnut amfitetar sa drvenim krovom koji je korišten za muzičke koncerte. Mogao je da primi oko 5000 posetilaca. Pozornica i sedišta su obnovljeni 50-ih godina prošlog veka i od tada to je mesto održavanja Atinskog festivala koji traje od maja do oktobra meseca svake godine. Od tada pa do danas, amfiteatar je ugostio mnogobrojna poznata imena kao što su: Xaris Alexiou, Mikis Theodorakis, Maria Callas, Manos Hatzidakis, Giorgos Dalaras, Marinella itd.

Amfitetar u Delfima

81057963
Delfi su najpoznatije antičko proročište, prebivalište Sibile, proročice posvećene Bogu Apolonu. Nalaze se na padinama planine Parnas. Grci su ga smatrali centrom sveta jer su se, po mitologiji, tu susrela dva orla koje je Zevs poslao sa dva kraja univerzuma sa zadatkom da pronađu centar sveta. Pored hrama posvećenog Apolonu glavna atrakcija kompleksa je i antički amfitetar. Izgrađen je u 4.veku p.n.e. od krečnjaka, ali je rekonstruisan nekoliko puta. Sa svojih 35 redova mogao je da primi oko 5 000 posetilaca koji su mogli da uživaju u antičkim predstavama, čitanjima poezije i raznim muzičkim koncertima. Takođe, zahvaljujući činjenici da je izgrađen na uzvišici, omogućavao je pogled na sve građevine u svetilištu.

Filippi amfitetar

b-filipoi
Ovaj antički amfitetar jedan je od najvažnijih antičkih spomenika u Grčkoj. Izgrađen je u blizini Kavale, odnosno u blizini antičkog grada koji je izgrađen za vreme vladavine Filipa II, oca Aleksandra Makedonskog. Malo toga se danas zna o tom antičkom gradu. Jedini svedoci njegove burne prošlosti su spomenik antičkom heroju Exekestosu i njegov grob, ostaci kuća koji se nalaze ispod rimskog foruma i grčki amfitetar koji je zapravo i najvažniji arheološki lokalitet tog područja. Ovaj amfitetar se nalazi u podnožju akropolja i na delu istočnog zida antičkog grada. Pretrpio je brojne rekonstrukcije, a danas je mesto održavanja festivala u čast Filipa II. Ovaj festival traje u toku jula i avgusta meseca svake godine.

Amfitetar Dodona

dodona
Ovo čuveno proročište nalazi se u severozapadnoj Grčkoj, odnosno u Epiru. Posvećeno je Geei, majci svih Bogova, a prema Herodotu, nastalo je još u drugom milenijumu p.n.e. Udaljeno od svih grčkih polisa, bilo je drugo po važnosti proročište u antičkoj Grčkoj. Sam Aristotel smatrao je da je to mesto sa koga potiču svi Heleni. Još u 4.veku p.n.e. bio je to mali hram posvećen bogu Zevsu poznat čak i izvan Grčke. Ipak, slavu stiče za vreme vladavine kralja Pira koji je obnovio Zevsov hram i izgradio niz impozantnih građevina. Među njima je i antički amfiteatar u kome su se izvodile predstave za građanstvo. Celi arheološki lokalitet rušen je i obnavljan više puta. Paganski obredi u proročištu zadržali su se sve do vremena cara Teodosija koji je zatvorio sve paganske hramove, zabranio ovakve običaje i isekao stablo hrasta koje je raslo na svetilištu posvećenom Zevsu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες