Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ALARM: Šta onda mi jedemo kad su berači višanja umrli od otrova

berba-visnje

Dok ljudi umiru u berbi država ne reaguje, pa čak ni tela umrlih nisu poslata na obdukciju. Zašto?


U tekućoj berbi višanja u Novoj Crvenki dva sezonska radnika su umrla od trovanja pesticidima, a još dvoje je završilo u bolnici. Vlasnik plantaže ne priznaje da je voće otrovno.


Lekari sumnjaju na trovanje hemikalijama, a vlasnik firme tvrdi da je voće zdravstveno bezbedno
Tokom berbe višanja u voćnjaku francusko-srpske firme „Interprom“ u Novoj Crvenki, u opštini Kula, dva sezonska radnika su preminula, dvoje je završilo u bolnici, a intervenisala je Hitna pomoć.
Pojavila se sumnja na trovanje sezonaca organo-fosfornim insekticidima koji se koriste za zašitu voćaka.
S druge strane, direktor beogradskog „Interproma“ Aleksandar Antonić tvrdi da je analiza uzoraka višnje u laboratoriji u Bečeju potvrdila da je voće u voćnjaku u Novoj Crvenki zdravstveno ispravno i bezbedno za ljudsku ishranu
Na samom početku berbe, u voćnjaku „Interproma“ pozlilo je radniku J. L. (51) iz Bajše, koji je preminuo na putu do zdravstvene stanice u Crvenki.
Pet dana kasnije u istom voćnjaku sezonac K. V. (48) iz Crvenke, koji je radio na utovaru višanja, izgubio je svest, a potom je počeo da drhti.
Dežurni lekar u Službi hitne pomoći u Kuli konstatovao je kod radnika velik broj otkucaja srca, vrlo nizak krvni pritisak, suženje zenica i pojačano lučenje pljuvačke, što ga je navelo da posumnja na trovanje.
Nesrećni čovek je ubrzo preminuo u bolnici u Vrbasu. Telo nije poslato na obdukciju.
Obe smrti dogodile su se u sedmici tropskih vrućina, ali su tegobe kod ostalih sezonaca nastavile da se pojavljuju i posle zahlađenja.
U ponedeljak, 24. juna, u Hitnu pomoć iz voćnjaka u Novoj Crvenki odneta je G. M. (47), grupovođa sezonaca, a 27. juna je u bolnici u Novoj Crvenki završio i berač M. R. (56).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...