Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Угашени грчки државни Радио и ТВ


Од нашег дописника
Атина – Грчка влада донела је одлуку о престанку рада националног Радија и телевизије ЕРТ. Синоћ око 23 ч по локалном времену,широм земље је “угашен” национални радио и ТВ сигнал и Грчка је и у пракси остала без националног емитера, а преко 2700 новинара и техничког особља – без посла.
Према последњим информацијама новинара у студију, који су остали на својим местима све док екран није замрачен, специјалне јединице полиције већ су обављале „свој део посла”. Истовремено, хиљаде ноивинара и обичних грађана окупило се пред зградом ЕРТ у центру Атине оштро протествујући против одлуке премијера Адиниса Самараса. Иста је слика широм земље: хиљаде људи на улицама у знак протеста и са паролом да је „укидање националне телевизије и Радија, укидање демократије”. Огорчени су и Грци у дијаспори за које је ЕРТ био једина веза са домовином. Одлука о гашењу државног Радија и ТВ је, свакако, једна од најрадикалнијих мера владе у покушају контроле расхода државног буџета и спровођења мера штедње.
Званични представник владе Симос Кедикоглу, који је саопштио одлуку о престанку рада ЕРТ ТВ, подвукао да је ЕРТ превише коштао, много више него остали канали, да је радио са бројем запослених који далеко премашује продукцију и да ће један модерни информативни сервис заменити досадашњу структуру државне ТВ .
Преко 2700 запослених у ЕРТ су суспендовани и о њиховој судбини ће се одлучивати, наводно, чим заживи нови канал. Прецизније информације о томе када и како ће се све дешавати, званични представник владе није дао.
Међутим, новинарска удружења и сви грчки синдикати најављују штрајкове уколико влада не опозове одлуку о гашењу ЕРТ. Бурно реагују и све опозиционе партије, посланици, угледни културни радници које је, одлука Самараса „дигла на ноге”.
Водитељка последњег дневника ЕРТ, позната новинарка Ели Стајл је синоћња догађања назвала „грчким Таксимом”.

Ј. Павловић-Стаменић

објављено: 12.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου