Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Pet, 06/21/2013 - 11:22 -- MRS
iz
Η Σερβία κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ για τον αριθμό των προσφύγων, ενώ στον κόσμο κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες, και με τη λεγόμενη κατάσταση των προσφύγων,- ειπώθηκε στο συνέδριο της Αρμοστείας Προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 20ης Ιουνίου - Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
Στη Σερβία μένουν σήμερα 57 χιλιάδες άτομα που έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα, εκ των οποίων 41 800 άτομα είναι από την Κροατία και 15 300 άτομα από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Η μεγαλύτερη έξοδος των προσφύγων συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1991 μέχρι το 1995, όταν 618.000 άτομα έφτασαν στη Σερβία, εκ των οποίων 140 έχουν επιστρέψει στην χώρα καταγωγής τους, και μερικοί έχουν ενσωματωθεί στη σερβική κοινωνία αποκτώντας την υπηκοότητα. Την ίδια στιγμή, η Σερβία βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρόβλημα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι είναι περίπου 210 χιλιάδες. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Σερβία αντιμετωπίζει άλλο ένα πρόβλημα, και αυτό είναι οι πρόσφυγες από τις χώρες όπου υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές, όπως το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, και η ίδια υπέγραψε διεθνή έγγραφα σύμφωνα με τα οποία υποχρεώνεται είτε να βοηθήσει τα άτομα αυτά να επιστρέψουν στη χώρα τους, είτε να δεχθούν την ιθαγένεια της Σερβίας.
Η αναπληρωτής Επίτροπος Αρμοστείας Προσφύγων και Μετανάστευσης Σβέτλανα Βελιμίροβιτς, δήλωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 95 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών αποφάσισαν να παραμείνουν στη Σερβία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες είναι πολλά, και τα μεγαλύτερα είναι η ανεργία και η ανεπαρκής στέγαση ή ζουν σε συνθήκες που δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές. Ακόμα και αν αποφασίσουν να δεχτούν την ιθαγένεια, αυτά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Στα 29 συλλογικά κέντρα, εκ των οποίων μόνο 11 βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, μένουν περίπου 2400 άτομα. Σύμφωνα με τα λόγια της Βελιμίροβιτς, για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, εκτός από τα μικρά σχέδια της αυτο-απασχόλησης, την παροχή των οικοδομικών υλικών, η Σερβία θα βοηθήσει τους πρόσφυγες και για τη στέγαση, καθώς και με τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών θα υλοποιηθεί Περιφερειακό πρόγραμμα στέγασης για τη βοήθεια στους πρόσφυγες στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Με το εν λόγω πρόγραμμα θα επιλυθούν στη Σερβία τα προβλήματα στέγασης για πάνω από 16 χιλιάδες οικογένειες, και θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο, είπε η Βελιμίροβιτς.
«Προβλέπεται ότι το Περιφερειακό σχέδιο στέγασης ασχολείται με τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες ή άτομα που δεν μπορούν να λύσπυν ανεξάρτητα τα βασικά προβλήματα της ύπαρξής τους. Προβλέπεται να διαθετεί για ολόκληρη την περιοχή το ποσό των 584 δις. ευρώ, εκ των οποίων 335 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη Σερβία. Δωρητές έχουν παράσχει το ήμισυ και αυτά είναι τα μέσα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ελβετία », είπε η Βελιμίροβιτς.
Η προϊστάμενη του Τμήματος Νομικής Προστασίας των Προσφύγων του UNHCR An Brigit Krum Hansen και ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία Luka Bjankoni, επεσήμαναν τα προβλήματα των προσφύγων στον κόσμο και τόνισαν ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά λόγω πολέμων και κοινωνικών αναταραχών.
Γράφει η δημηοσιογράφος Γιέλιτσα Ταπούσκοβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες