Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Грчка: Распала се владајућа коалиција

grcka1 Грчка: Распала се владајућа коалиција
(Фото: Новости)
Атина – Странка Демократска левица (ДИМАР) је данас поподне одлучила да се повуче из коалиционе владе Грчке у којој су тако остале две странке: десничарска „Нова демократија“ и социјалистички ПАСОК.
Рачуна се да скраћена, двочлана коалиција има танку скупштинску већину која ће омогућити Влади да једва прогура кључне реформе, укључујући планирано отпуштање 15.000 запослених у јавном сектору до 2015.
ДИМАР повлачи своја четири министра и помоћника министара и своје генералне секретаре из владе и министарства – одлучили су њена посланичка група и страначки извршни биро на ванредном, данашњем заједничком састанку, на предлог председника те странке Фотиса Кувелиса.
Странка је објавила да ће њени посланици у Скупштини „гласати зависно од теме“ што значи да сада неће аутоматски прећи у опозицију. Разлог повлачења из Владе су незадовољство прошлонедељном одлуком конзервативног премијера Андониса Самараса о затварању јавног РТВ сервиса ЕРТ, и тиме што се Самарас оглушио о ванредну одлуку суда који је затварање ЕРТ прогласио незаконитим и затражио да се отпуштени сместа врате на посао да би ЕРТ поново почео да ради.
Самарас је одлуком да укине ЕРТ да би уштедео новац, уз отпуштање свих 2.656 запослених, изазвао политичку кризу. Оба његова тадашња коалициона партнера с левице снажно су се томе успротивила, а криза је дошла на врхунац у четвртак увече, када је странка ДИМАР одбацила компромис о делимичном поновном раду ЕРТ, што је прихватио сада једини преостали Самарасов партнер у Влади – социјалистички ПАСОК.
Премијер Самарас је изјавио прошле ноћи да је одлучан да избегне превремене изборе упркос дубоком расколу у Влади, формираној јуна 2012. с главним задатком да, уз страну кредитну помоћ, спречи финансијски слом економски већ разорене Грчке која је у шестој години рецесије. Европски комесар Оли Рен изјавио је у четвртак увече у Луксембургу, после састанка министара финансија еврозоне, да се „због грчког народа нада да ће се очувати стабилност“ владе у Атини и „апеловао на политичке лидере у Грчкој да покажу осећај за одговорност“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...