Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Почиње упис на факултете

Врата ће прво отворити факултети у Београду, а од сутра и високе школе струковних студија и остали универзитети. – Која су документа потребна и колико новца понети


На факултетима Универзитета у Београду данас почиње трка за бруцошки индекс нове генерације студената. Предаја докумената заинтересованих кандидата је од 25. до 27. јуна, док ће први уписни рок на осталим универзитетима, као и на високим школама струковних студија почети сутра. Пријављивање ће трајати од 26. до 28. јуна, мада чак и неки факултети у Београду примати документа и 29. јуна.
За полагање пријемних испита предвиђени су 30. јун, 1, 2. и 3. јул, а ранг-листе ће, у зависности од универзитета, бити објављиване од 2. до 11. јула. Упис примљених кандидата се такође разликује од факултета до факултета и трајаће од 5. до 19. јула.
На Универзитету уметности, уписни рок траје од 13. јуна до 18. јула, а на Факултету ликовних уметности постоји само један рок и то од 19. августа до 12. септембра.
Кандидати уз оригинална документа на увид и пријавни лист, подносе и фотокопије школских сведочанстава сва четири разреда, матурску и дипломе са такмичења, негде траже и извод из матичне књиге рођених, а неопходан је и доказ о уплати надокнаде за полагање пријемних испита.
Осим обимне документације, будући бруцоши треба да припреме и новац за полагање пријемних испита, на високим школама износи од 1.000 до 5.000, а на факултетима у просеку око 7.000 динара.
Правила уписне трке су остала иста и ове године. То значи да се у прву годину студија првог степена може уписати особа са средњим образовањем у четворогодишњем трајању. Редослед кандидата се утврђује на основу општег успеха постигнутог у средњем образовању и резултата постигнутих на пријемном испиту, односно испиту за проверу склоности и способности.
Статус студента који се финансира из буџета републике (буџетски студент), стиче се уколико се кандидат нађе на ранг-листи до броја одобреног за упис кандидата на терет буџета и ако освоји најмање 51 бод. За статус самофинансирајућег студента потребно је најмање 30 бодова.
Страни држављани, приликом пријављивања на конкурс, подносе нострификовану диплому о завршенoј средњој школи. Пре уписа они су у обавези да поднесу доказе да су здравствено осигурани за школску годину коју уписују и да владају српским језиком.
Особе са хендикепом могу да полажу пријемни испит на начин прилагођен њиховим могућностима, односно у њима доступном облику, у складу са могућностима факултета. Неопходно је да се писмено образложи на који начин је потребно прилагодити полагање пријемног испита и то образложење доставити приликом пријаве на конкурс за упис.
----------------------------------------------
Упис на приватне факултете
Поменута правила не важе за упис на приватним високошколским установама, зато је савет младима да се распитају на жељеном факултету, односно високој школи о томе шта им је неопходно од докумената и како изгледа пријемни испит. На већини приватних факултета и школа пракса је да се обави интервју са кандидатом и тест опште културе или информисаности. Термини уписа су овде флексибилни и најчешће је упис могућ током читавог лета и јесени.

С. Гуцијан

објављено: 25.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες