Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Грчка паралисана генералним штрајком

Атина – Грчка је од јутрос у генералном штрајку, који су организовала два највећа синдиката у земљи ГСЕЕ и АДЕДY због изненадног привременог гашења државне телевизије и радија – ЕРТ.
Јавни превоз и службе готово уопште неће радити током штрајка, а који су још јуче започели грчки новинари, пренео је грчки лист Екатимерини.
Аутобуси, тролејбуси и возови јутрос од девет уопште не саобраћају, док ће атински метро, трамваји електрична железница – ИСАП саобраћати са смањеним бројем возила од девет ујутро до 9 увече.
Штрајком ће бити погођен и међународни авио саобраћај између три до пет поподне, када ће контролори лета обуставити рад.
Домаћи авио саобраћај биће погођен петочасовном обуставом рада особља цивилне авијације, која започиње у подне.
То је трећи по реду генерални штрајк од почетка ове године, а који ће затворити разне јавне службе, школе, а болнице ће примати само хитне случајеве.
Протестни скуп, у организацији синдиката ГСЕЕ и АДЕДY, биће одржан испред седишта угашене државне радио и телевизијске куће ЕРТ, у североисточном делу Атине, у 11 сати.
Синдикати су позвали раднике из свих сектора да им се придруже у знак солидарности са око 2. 600 запослених у ЕРТ, који су изненадним гашењем сигнала телевизије остали без посла.
Новинари ЕРТ одбили су да напусте централе у Атини и Солуну, где настављају протест уз подршку више хиљада присталица, емитујући програм преко интернета и канала Комунистичке партије.
Коалициони партнери грчког премијера Антониса Самараса затражили су у среду од премијера разговоре о будућности државне телевизије, али је Самарас остао непоколебљив у одлуци да се ЕРТ привремено угаси и да касније, по реорганизовању, почне поново са радом.Коалициони партнери грчког премијера, Евангелос Венизелос из ПАСОК и Фотис Кувелис из Демократске левице, разговарали су више од два сата о ЕРТ, који је затворен у уторак у поноћ само неколико сати по објављивању одлуке владе о плану привременог гашења те телевизије.
После састанка, оба лидера су ставила јасно до знања да се противе гашењу ЕРТ, али су, такође, оставили отворена врата за компромис са Самарасом.
Самарасова одлука да настави с планом, иако се с тим нису сагласили коалициони партнери, доводи у питање будућност коалиционе владе, оценио је лист Екатимерини.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες