Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Срце Грачанице у Шиптарским рукама

gracanica f Vesti Срце Грачанице у Шиптарским рукама
Грачаница (Фото: Вести)
Окупиране територије – Око 300 хектара обрадивог пољопривредног земљишта у срцу Грачанице чији је власник друштвено предузеће Ратар, нелегална косовска Агенција за приватизацију је продала за шест милиона евра, сазнају „Вести“. Реч је земљишту које се налази изнад манастира Грачаница и ободом села се пружа између Сушице и Ливађа изнад грачаничког базена, парцели која се од Сушице простире ка Јањеву, као и о земљишту изнад Лапљег Села на путу ка Ливађу.
Агенција још није озваничила продају, нови власник се за сада води под шифром, али за Србе у Грачаници нема сумње да је купац Шиптар, као и да ће се земља очас распарчати, а на њој никнути нове куће. Нико није ни трепнуо што ће овим чином увелико бити промењена етничка структура ове већински српске општине.
Овај скандалозни потез косовске Агенције за приватизацију направљен је у време када се на преговарачком столу у Бриселу приближило питање приватне имовине грађана и друштвене и државне имовине Србије на окупираним територијама.
„Чим се овери продаја можемо да очекујемо да ће нови купац распарчати имовину, коју ће извесно продавати по далеко већој цени и сигурно је да Срби неће бити купци јер немају тај новац. То значи да у срцу централног Косова, у срцу Грачанице ускоро почети албанизација. Дакле, ускоро ћемо постати мањина у нашој Грачаници „, каже Момчило Трајковић, некадашњи директор Ратара, који већ десет година упозорава власти у Београду на овај сценарио.
„И овој власти сам писао, али као што видимо, продаја није спречена. Скандал је и што је Агенција продала земљу која је под спором, што нигде на свету не може да се уради. Акционари који су унели своје поседе у задругу још увек нису завршили судске процесе, што значи да је око 200 хектара те земље под спором“, додаје Трајковић.
О овим споровима на сајту „косовске Агенције за приватизацију“ нема ни речи. Уместо тога стоји да предузеће нема обавезе ни хипотека. Закључно са овом продајом, распарчана је половина земље Ратара и економски најисплативији део. Прошле године је продато 58 хектара Ратара, од тога 50 у луксузном насељу Ајвалија, у којем се, како сазнају „Вести“, планира изградња луксузног насеља које већ има назив – Нова Приштина!
Једина нада се заустави катастрофа, каже Трајковић, јесте борд директора „косовске Агенције за приватизацију“ чији би представник из редова српске заједнице могао да стави вето на продају земље.
У Канцеларији Владе Србије за Косово и Метохију изненађени су информацијом о продаји земљишта Ратара. Кажу да су приликом најаве продаје тог земљишта упутили захтеве Унмику, Еулексу и Оебсу да то стопирају, али нису добили никакав одговор.
„Република Србија је апсолутно против продаје предузећа и привредних субјеката у српским срединама. Косовска Агенција за приватизацију нема никакво право то да ради, за то нема мандат Унмика, нити је то по Резолуцији 1244″, каже Игор Поповић, шеф групе за правосуђе у Канцеларији за КиМ.
Он додаје да продаја овог земљишта представља директан ударац на бриселски споразум, посебно на заједницу српских општина, односно општине јужно од Ибра, којима је то земљиште неопходно за економски опстанак.
„Упозорићемо на штетност те продаје и покушати да спречимо реализацију уговора. Писаћемо свим надлежним органима, а евентуално и страним амбасадама „, истиче Поповић.
Стојановић упозорио на последице
Из извора блиских „косовској Агенцији за приватизацију“, „Вестима“ је речено да се земљиште Ратара не би могло наћи на продаји без сагласности надлежних органа општине Грачаница. До закључења овог броја, „Вестима“ се нико из те општине није одазвао за коментар о овој теми. Пре неколико дана градоначелник Грачанице Бојан Стојановић је казао да би продаја земљишта Ратара била „нечувена“ и да би се тиме направила трајна штета свим грађанима окупираних територија.
„Писао сам о томе свим релевантним факторима, од премијера Косова, преко заменика премијера, свим српским посланицима у скупштини Косова, председнику Комисије за заједнице, Борду директора Агенције за приватизацију, Амбасади САД, свим амбасадорима Квинте“, казао је Стојановић за Глас Америке.
Насилна промена етничке структуре
Продаја економских ресурса у српским срединама доводи до промене етничке структуре јер Шиптари намеравају да то пољопривредно земљиште претворе у грађевинско и да га населе. Потез „косовске Агенције“ директно удара на економију српске заједнице за коју је тај пољопривредни ресурс драгоцен, уверен је Поповић.
Искуство Дечана
Манастир Високи Дечани добио је спор у коме је Еулексов судија потврдио власништво СПЦ над око 23 хектара земље која се налази унутар специјалне зоне тог манастира и ван ње. Зимус, дан после Божића, Шиптари су са транспарентима у рукама – „Ово је наш манастир, даље руке од албанске земље“ протестовали испред манастира тражећи обарање одлуке Врховног суда Косова. Демонстранте су зауставиле јаке снаге Кфора и Тачијевих служби

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....