Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Влада Србије жели контролу интернета

zakljucana tastatura Влада Србије жели контролу интернета
(Фото: Мондо)
Београд – Министарство трговине и телекомуникација направило је нацрт правилника о пресретању електронских комуникација којим је предвиђено да се мимо Устава врши пресретање тих комуникација. Предвиђен је и приступ и достављање задржаних података српским тајним службама, мимо одлуке суда.
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оштро је критиковао ову намеру Министарства. Ипак, и поред Шабићевих критика, Министарство трговине и телекомуникације одбацило је његове примедбе.
Министарство трговине и телекомуникација је Шабићу недавно упутило Предлог правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање електронских комуникација и задржавање података о електронским комуникацијама, са молбом да достави своје сугестије и примедбе на текст предлога. Шабић је указао да се у Предлогу, као и ранијих пута, помиње некакав „акт који представља правни основ за вршење пресретања електронских комуникација, као и за приступ, односно достављање задржаних података“.
„С тим у вези, по ко зна који пут, истичем да је у складу са Уставом Србије једини акт који може да буде правни основ за одступање од Уставом утврђеног права на тајност средстава комуницирања, одлука суда. Подсетићу и на одлуке Уставног суда у односу на уставност одредби Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и ранијег Закона о телекомуникацијама, у којима је Уставни суд јасно потврдио да једино одлука суда може да буде правни основ за одступање од Уставом утврђеног права на тајност писама и других средстава комуницирања, те да други основи нису у сагласности са Уставом“, указао је Шабић.
Према његовим речима, нема никаквог оправданог разлога да се уместо јасног и недвосмисленог појма „одлука суда“ користи термин „акт“.
„Тај термин у праву, али и у другим областима, може имати и има више значења и његово присуство у правилнику изазива сумњу да се, свесно или не, у вези са пресретањем комуникације или приступом задржаним подацима оставља отворен простор за одступање од уставних гаранција“, нагласио је Шабић.
С друге стране, у Министарству трговине и телекомуникација Данасу је речено да ће неке од примедби које су добијене од повереника бити прихваћене, а неке ће се размотрити у даљем току јавних консултација, које ће почети у до краја ове седмице и које ће трајати до краја јуна.
Ипак, према речима Стефана Лазаревића, државног секретара за телекомуникације, термин „одлука суда“ не може се тренутно увести уместо термина „акт“, који се сада користи у Предлогу правилника.
„У овом моменту то не можемо да прихватимо, али ова примедба може да буде разматрана оног тренутка када на дневни ред буде дошла измена Закона о електронским комуникацијама, с обзиром да смо, када је у питању овај предлог правилника, везани номенклатуром члана Закона о електронским комуникацијама која тај акт на такав начин дословно уводи“, каже Лазаревић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....