Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Грчки новинари у петодневном штрајку

Протести због гашења државне РТВ се настављају, а чека се одлука Врховног суда о законитости спорне одлуке

Према изворима блиским премијеру Антонису Самарасу, није немогуће да он у понедељак бар делимично ублажи свој досадашњи став да је „питање ЕРТ завршено” (Фото Бета)

Од нашег дописника
Атина – Грчки новинари објавили су петодневни штрајк солидарности са 2700 колега који су остали без посла после одлуке премијера Антониса Самараса да угаси државни радио и телевизијски канал ЕРТ. До уторка ујутру, земља остаје без ТВ, радио, штампе и онлајн издања, а новинари ЕРТ продужавају да емитују програм преко интернета и дигиталних канала, уз свесрдну подршку Европске уније емитера (ЕБУ) и ТВ канала „902” који припада Комунистичкој партији Грчке. Подршка је дошла и од 50 европских емитера који су потписали деклерацију „против гашења ЕРТ”.
Од Врховног суда Грчке очекује се одлука о законитости акта о затварању ЕРТ. Посланици Коалиције радикалне левице „Сириза” поднели су захтев за оцену законитости јер је гашењем државне РТВ, аутоматски укинут и скупштински канал чиме је, како кажу, грађанима сем „повреде демократских права и слобода, ускраћена и могућност информисања и о питањима од државне важности”.
Занимљиво је да су осим Самарасове Нове демократије и неонацистичке Златне зоре, све политичке партије, чак и оне које улазе у састав коалиционе владе, осудиле потез премијера и гашење ЕРТ што потврђује утисак да је Грчка суочена са озбиљном политичком кризом и очигледним „престројавањем”. Конзервативна партија очигледно све више иде „удесно” док је социјалистички Пасок данас много ближи левици која би, уколико свако од њих бар мало измени свој ракурс, могла да постане „озбиљан партнер”.
Развој догађаја око ЕРТ, чије је могуће размере премијер изгледа превидео, гурнули су Грчку у најозбиљнију политичку кризу откако је десно-лева коалиција прошле године дошла на власт. Сусрет лидера три коалиционе партије, питање ЕРТ и покушај да нађу решење како би избегли превремене изборе, заказан је за понедељак.
„Земљи нису потребни избори, али их се Пасок не боји. Састаћемо се у понедељак али премијер носи главну одговорност за даљу стабилност владе. Ми смо га подржавали у многим одлукама али он мора да схвати да је на челу владе у којој није само једна, већ три партије”, поручио је лидер Пасока Евангелос Венизелос, који као и лидер Демократске левице Фотис Кувелис стоји на становишту да су реформе у ЕРТ неопходне, али не на овакав начин, кроз укидање постојања државног канала.
Према изворима блиским Самарасу, није немогуће да он у понедељак бар делимично ублажи свој досадашњи став да је „питање ЕРТ завршено”. Иако је нацији поручио да је „време да се Грчка из парка из доба јуре преобрати у модерну европску државу”, има наговештаја да би првобитно решење могло да буде мање драматично. Реч је о могућности поступног преласка ЕРТ у нову структуру, НЕРИТ, са мањим бројем запослених. Како би се избегло даље заоштравање и социјална напетост могуће је да решење буде привремена дозвола емитовања и потписивање уговора са новинарима и техничарима ЕРТ, али на одређено време.
Министар финансија Јанис Стурнарас сматра да је одлука о отпуштању 2700 новинара и техничара ЕРТ оправдана и основана, и истиче да је незаконита свака помоћ коју европски емитери пружају, првенствено мисли на ЕБУ која је преко сателита, сигнал и емисије бивше државне РТВ вратила у грчке домове. Стурнарас, који је испунио обећање дато европским кредиторима да ће у јуну бити отпуштено 2000 запослених у државном сектору, има разлога за задовољство после најновијег саопштења из Брисела да је Грчка добила „зелено светло” за нову траншу кредита од 3,3 милијарде евра.
---------------------------------------------------
Концерт испред ЕРТ
Атина – На централном атинском тргу Синтагма, радници ЕРТ мирно протестују испред зграде парламента са паролама „ЕРТ није на продају”, док су десетине малишана запослених у државној РТВ упутиле писмо премијеру Самарасу да преиспита своју одлуку. Концерт за хиљаде људи, који не напуштају простор испред седишта ЕРТ-а у центру града, одржаће музичари Националног симфонијског оркестра и хора ЕРТ, Атинског државног оркестра, хора Националне опере, Градског хора Атине и Пиреја. Многобројне манифестације подршке најављене су за дане викенда.

Јасмина Павловић-Стаменић

објављено: 15.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες