Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Сарајево, полиција пробила блокаду

Policija i demonstranti Сарајево, полиција пробила блокаду
Полиција и демонстранти у Сарајеву (Фото: РТС)
Сарајево – Блокада зграде парламента у Сарајеву окончана у раним јутарњим часовима, пошто су специјалне полицијске снаге пробиле обруч грађана незадовољних због тога што није усвојен Предлог закона о јединственом матичном броју. У згради је било око 1.500 људи, од чега око 350 странаца.
Зграда парламента БиХ рано јутрос је деблокирана, а посланици и неколико стотина учесника међународног банкарског скупа напустили су просторије највишег босанскохерцеговачког законодавног тела.
Блокада је окончана после договора са високим представником УН за БиХ Валентином Инцком о евакуацији страних држављана, пише Klix.ba.
Када су озлојеђени грађани најавили да ће током целе ноћи остати пред зградом парламента, власт је прогласила кризу талаца и у Источно Сарајево упућени су припадници Специјалне јединице полиције Републике Српске.
Странци, око 350 учесника Скупштине Европског фонда за Југоисточну Европу изашли су на главни улаз зграде парламента, а полиција је направила кордон и демонстрантима онемогућила прилаз улицама са задње стране здања и из зграде су изашли и сви „заробљени“ босанскохерцегочки парламентарци.
У разговорима са Инцком демонстранти су затражила да им се „чврсто обећа“ да ће он покренути питање коначног решавања проблема званог Закон о јединственом матичном броју (ЈМБ) и сазивање седнице Већа за имплементацију мира.
Протести у Сарајеву покренути су због случаја тромесечне бебе Белмине Ибришевић из Доње Ораховице код Грачанице, којој је хитно било потребно издавање ЈМБ-а и пасош за одлазак на лечење у иностранство.
Под притиском медија и јавности Веће министара је донело привремено решење да јој се изда ЈМБ, али родитељи и грађани нису били задовољни привременим решењем које су називали „мазањем очију“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου