Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Indeks neuspelih država: Srbija "na ivici"

BEOGRAD - Srbija se nalazi na 92. mestu "Indeksa neuspelih država" i označena je ocenom "u opasnosti" u istraživanju koje sprovode magazin "Foreign policy" i Fond za mir.
mapa-indeks neuspelih drzava
Istraživanje obuhvata skoro ceo svet, a države su podeljene u pet osnovnih grupa: "kritične", "u opasnosti", "granične", "stabilne", "najstabilnije".
Zemlje su rangirane od najkritičnijih ka najstabilnijima. Na samom vrhu su Somalija, DR Kongo, Sudan i Južni Sudan, dok su na dnu Finska i Švedska, a za njima slede Norveška, Švajcarska, Danska i Novi Zeland.
Pilikom istraživanja, faktori koji su odlučivali o poziciji neke države su: ljudska prava, privredni razvoj, zadovoljstvo građana, problemi sa izbeglicama, nivo siromaštva, pravni sistem i sigurnost države, kao i socijalni, politički i drugi pokazatelji.
Države su za svaku kategoriju dobijale ocene od 1 do 10 (manji broj je bolji), a Srbija je 2012. bila 89. na listi. Kako je objašnjeno, godišnja lista je rađena na osnovu faktora iz prethodne godine.
Od zemalja regiona uz Srbiju je samo BiH obeležena narandžastom bojom ("u opasnosti") i lošije je plasirana (83.), dok su ostale zemlje u neposrednom okruženju obeležene žutom, "graničnom" bojom.
Osim Srbije i BiH, samo je još Ukrajina od evropskih zemalja "u opasnosti".
Prema ovom istraživanju Zapadna Evropa, Australija i Novi Zeland, kao i Severna Amerika, uz Čile i Argentinu su obeležene svetlo i tamno zelenom ("stabilne" i "najstabilnije").
Vredi istaći da su prema ovom istraživanju neke jake ekonomije i svetske sile kao što su pre svih Rusija, a zatim i Indija i Turska u "opasnoj" grupi, u kojoj su i i Indonezija, Alžir, Maroko, Tunis i Saudijska Arabija.
U najstabilnije spada samo 14 država, a osim skandinavskih zemalja, Švajcarske, Novog Zelanda, Luksemburga, Islanda, Irske, Australije i Kanade, poslednja tri mesta na toj listi "povlašćenih" zauzimaju Holandija, pa Austrija i na kraju najmoćnija zemlja Evropske unije Nemačka.
Zanimljivo je da se Velika Britanija i SAD ne nalaze u grupi "najstabilnijih", već u svetlije zelenoj grupi "stabilnih" na 160. i 159. mestu, a bolje plasirane su Belgija, Slovenija, Portugal i Francuska. Japan zauzima 156. mesto.
Što se regiona tiče, daleko iza Slovenije (163.) je Mađarska na 141. mestu, a sledi Grčka na 138. mestu i to uprkos velikoj krizi, Hrvatska je 135, a Crna Gora 134. Albanija je 119, Makedonija 112.
U grupu "kritičnih" osim četiri zemlje koje su u "tamno crvenom", spadaju i Čad, Jemen, Avganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika, Zimbabve, Irak, Obala Slonovače, Pakistan, Gvineja, Gvineja Bisau i na 16. mestu Nigerija.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου