Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ντάτσιτς: UNMIK και EULEX πρέπει να διακόπτουν τη ροή των ναρκωτικών στο Κοσσυφοπέδιο

Sre, 06/05/2013 - 18:41 -- MRS
d«Η κατάσχεση των ναρκωτικών στο έδαφος της Σερβίας μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής», δήλωσε στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στο Διεθνές Συνέδριο για τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε ότι η βαλκανική διαδρομή ναρκωτικών, μέσω της οποίας διακηνείται ηρωίνη από το Αφγανιστάν προς τη Δυτική Ευρώπη, εξαπλώθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και τα τελευταία χρόνια, επίσης, χρησιμοποιείται για τη διακίνηση κοκαΐνης.
«Αλβανικές εγκληματικές ομάδες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής μαφίας των ναρκωτικών», τόνισε ο Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνουν και τα δεδομένα των διεθνών υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι περισσότερες από τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στη Σερβία ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών και ότι η γεωγραφική θέση της Σερβίας έκανε ότι μέσω της χώρας μας περνά συντομότερη διαδρομή για την ηρωίνη από το Αφγανιστάν προς την αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού της Σερβίας, θα πρέπει να σχηματιστούν κοινές ερευνητικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο.
«Για να κόψουν διακίνηση ναρκωτικών μέσω του Κοσσυφοπεδίου είναι υπεύθυνες διεθνείς δυνάμεις που σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 βρίσκονται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τι θα μπορούσε να κάνει η σερβική Κυβέρνηση για να αποτρέψει τη διακίνηση ηρωίνης μέσω του Κοσσυφοπεδίου, ο ίδιος εξήγησε ότι η Κυβέρνηση της Σερβίας δεν μπορεί να κάνει πολλά, επειδή σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας η αστυνομία της Σερβίας δεν είναι παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η υποχρέωση της EULEX και της UNMIK να διακόψουν τη διακίνηση των ναρκωτικών μέσω του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντάτσιτς τόνισε επίσης ότι σε ρωσικές, αγγλικές, γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες είναι γνωστό ότι η λεγόμενη αλβανική μαφία κατέχει σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή μαφία των ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα λόγια του, ο άρχοντας των ναρκωτικών Naser Keljemendi δεν είναι ο μόνος που έκρυψε από τη δικαιοσύνη στο έδαφος του Κοσόβου. Ερωτηθείς γιατί η Σερβία απέτυχε να συλλάβει τον Κελμέντι, ο Ντάτσιτς δήλωσε πως ο Κελμέντι δεν είναι πολίτης της Σερβίας και πως ο ίδιος κρύφτηκε στο Κοσσυφοπέδιο πιθανόν χάρη στο γεγονός ότι δεν μπορεί να εκδοθεί, ιδίως σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο Ντάτσιτς κατά τη διάρκεια της 30ης σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τον Έλεγχο Διακίνησης των Ναρκωτικών (FSKN) Viktor Ivanov και με την διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας για εφαρμογή νόμων περί ναρκωτικών (DEA), Michele Leonhart με τους οποίους θα μιλήσει σχετικά με τη συνεργασία στην κοπή των δρόμων διακίνησης ναρκωτικών και σύλληψη υπόπτων για την παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών.
Στο εν λόγω συνέδριο συμμετέχουν επίσημοι παράγοντες από περισσότερες από 100 χώρες, και ανακοινώθηκε η παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες