Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Војска Републике Српске - саставни део српског народа

06.07.2013. - У Отаџбинском рату живот је дало око 20.000 бораца


Да није било ње не би било ни Републике Српске и зато никада не смемо заборавити оне који су учествовали у њеном стварању - поручено је са централне прославе крсне славе Видовдана, Војске Републике Српске и 3. српског пешадијског пука ОС БиХ у Бијељини. У протеклом Отаџбинском рату живот је дало око 20.000 бораца, а рањено је 37.500.

ВРС је са српским народом бранила и штитила веру и традицију и дала огроман допринос у стварању Републике Српске. Неки су хтели да Војску укину или интегришу у веће системе, да би што пре избрисали из памћења српског народа њена славна постигнућа из Отаџбинског рата, истакао је председник Републике Српске.

- Ово је управо начин на који ми обележавамо сећање на Војску Републике Српске и крсну славу коју славимо данас, а такође говори о томе да из сећања српског народа никада неће изаћи оно што баштини српски народ, односно вредност Војске Републике Српске. ВРС је остварила важну и историјску и политичку и друштвену улогу. И зато је неоправдано било да се сви часни официри ВРС прогањају, односно да су сви били прогањани за дела за које видимо сада, да је Хашки трибунал пресуђивао политичком мотивисаношћу.


Видовдан је симбол борбе за опстанак и слободу српског народа. Иако је рат завршен пре 17. година, борба за Републику Српску траје и данас, истакао је председник Народне Скупштине Републике Српске Игор Радојичић:

- Ми смо зато и усвојили документ који позива да се престане са нападима на Републику Српску, позива на помирење и дијалог и позива на правду за срспке жртве из претходног рата, за оне који нису пред институцијама правосуђа, судом и тужилаштвима нашли задовољење и откривање истине без чега нема ни нормалног помирења.


Генерал ВРС Манојло Миловановић је говорио о истини на простору Балкана:

- Још увек су три истине владају на овим просторима. Нашу истину мало ко уважава. Међутим она се ипак пробија. Срби на Балкану нису једини кривци за рат. Друго, нисмо ни главни кривци. И треће, Срби у бившој БиХ уопште нису криви за рат. Нама је рат наметнут. То показује и чињеница да смо ми формирали последњи оружану силу.
Генерал Цветко Савић о стварању Републике Српске и њеном постојању је истакао:

- Ми се сећамо и са поносом гајимо успомене на постојање Војске Републике Српске јер је ВРС заједно са народом у време свог постојања, од формирања маја 1992. године до краја свог постојања, прво одбранила Републику Српску, учврстила њене границе и дала огроман допринос у стварању Републике српске.


Председник борачке организације Републике Српске Пантеилја Ћургуз је уверен да ће Република Српска бити самостална држава:

- Ја сам уверен да ће Република Српска у догледном времену бити потпуно самостална држава на овим просторима и бити у функцији заштите интереса прије свега српског народа али и осталих народа који живе у њој.
Традицију Војске Републике Српске наставља 3. Република Српска пешадијски пук ОС БиХ, а командант 3. Република Српска пешадијског пука ОС БиХ, Рајко Кнежевић је истакао:

- 3. Република Српска пешадијски пук гаји традицију војске и народа из кога су настали. Традиција народа је далеко шира од војске и данас када се молимо Богу за настрадале припаднике ВРС, молимо се Богу за све пострадале који су пали за српски род до данас.

Мирко Околић, заменик министра одбране БиХ је напоменуо о јединствености ВРС:

- Колико је слава значајна за ВРС говори и то да је ВРС била јединствена на територији Републике Српске и због тога ми славу сваке године славимо у неком другом месту. Прошле године смо славили у Херцеговини, ове године славимо у Бијељини. Видећемо, следеће године ће то највероватније бити Добој.

Војско Републике Српске, срећна ти слава!

Вања Савићевић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....