Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Από τους κατώτερους μισθούς παίρνουν οι Έλληνες στην Ευρώπη των 27


Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη με τους κατώτατους μισθούς. Σε ποια θέση βρισκόμαστε μεταξύ των 27 της Ευρώπης (Pic)
Ενας ακόμη μύθος, ότι οι Έλληνες δουλεύουν λίγο και πληρώνονται πολύ, καταρρίπτεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη των 27″.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι στη χώρα μας μας ο κατώτατος μισθός ανήκει στους πιο χαμηλούς της Ευρώπης μαζί με την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας για θέσπιση μηνιαίου κατώτατου μισθού. Είναι μια υποχώρηση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
"Ο όμιλος των επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν υιοθετήσει το θεσμό του κατώτατου μισθού πρόκειται να χάσει ένα διακεκριμένο μέλος, τη Γερμανία", ανέφερε χαρακτηριστικά η "Le Monde".
Και πράγματι, οι 21 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, ενώ οι επτά χώρες που δεν έχουν θεσπίσει είναι η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Κύπρος.
Ο πανευρωπαϊκός μισθολογικός πίνακας που δημοσιεύει η "Le Monde", δείχνει ότι οι διαφορές στους κατώτατους μηνιαίους μισθούς από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι τεράστιες, όπως άλλωστε τεράστιες είναι οι διαφορές και στο κόστος ζωής που πρέπει να συνεκτιμηθεί για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την πραγματική αξία των εισοδημάτων:
  • Λουξεμβούργο 1.874 ευρώ
  • Βέλγιο 1.502 ευρώ
  • Ολλανδία 1.478 ευρώ
  • Ιρλανδία 1.462 ευρώ
  • Γαλλία 1.430 ευρώ
  • Βρετανία 1.190 ευρώ
  • Ισπανία 645 ευρώ
  • Ελλάδα 586 ευρώ
  • Πορτογαλία 485 ευρώ
  • Πολωνία 383 ευρώ
  • Βουλγαρία 159 ευρώ
Η Βουλγαρία με μόλις 159 ευρώ το μήνα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ, ενώ το Λουξεμβούργο με 1.874 ευρώ είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό.

Όσον αφορά το μισθό στην Ελλάδα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Εurostat αναφέρει ως κατώτατο μισθό τα 684 ευρώ (η αγοραστική αξία του οποίου, όπως αναφέρει η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, αντιστοιχεί σε 736 ευρώ) καθώς για να βρει το ποσό που λαμβάνει ο κατώτατα αμοιβόμενος Ελληνας εργαζόμενος μηνιαίως υπολογίζει και τους δύο μισθούς που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του έτους ως δώρο. Ετσι πολλαπλασιάζει τον κατώτατο μισθό επί 14 και διαιρεί διά 12, προκειμένου να τους υπολογίσει επί δωδεκαμήνου βάσεως.
Στον χάρτη της η Le Monde αναφέρεται και στον κατώτατο μισθό της Τουρκίας (405 ευρώ) παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός είναι άνω των 1.000 ευρώ ανήκουν οι εξής χώρες: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία.
Στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανήκουν η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Κάτω από 500 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός στις εξής χώρες: Πολωνία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Τσεχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες