Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ALARMANTNO: Srbiju napada dečja paraliza, 40 odsto dece nije vakcinisano

BEOGRAD - Preti nam smrtonosna bolest.
Dečja paraliza, opasna zarazna bolest, iz ratom zahvaćene Sirije, Izraela i zapadne obale Gaze ubrzano se širi ka Evropi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Među ugroženim zemljama je i Srbija, u kojoj se sve više roditelja odlučuje da ne vakciniše decu od poliovirusa.

Nezaštićeni

Na rizik od ubrzanog širenja ove bolesti, koja je odgovorna za oduzimanje svih ekstremiteta kod dece, a koja u težim slučajevima može da prouzrokuje i smrt, upozorava i epidemiolog Predrag Kon.

- Svetska zdravstvena organizacija proglasila je da je na evropskom tlu ova bolest iskorenjena 2002. godine, ali evo, divlji poliovirus sad se prenosi iz ratnih predela u kojima vladaju nehigijenski uslovi, a iz kojih ljudi masovno beže ili turistički putuju u zemlje EU - kaže Kon.

On dodaje da je važno vakcinisati decu na vreme.
- Problem je u tome što je za oslobađanje rizika od nastanka bolesti potrebno održavati visok stepen vakcinacije, i to na 95 odsto. A to nije slučaj ni u pojedinim beogradskim opštinama, gde taj broj iznosi samo 60 odsto - objašnjava Kon.

On naglašava da je situacija u unutrašnjosti Srbije verovatno i lošija. Kako objašnjava, stopa prvog vakcinisanja, do detetove prve godine, još je visoka, ali je stopa revakcinacije pred prvi razred i detetovu 14. godinu naglo opala. Osim SZO, na pretnju je upozorio i direktor Evropskog centra za kontrolu i prevenciju Mark Sprenger iz Stokholma, koji je obelodanio da u EU čak 12 miliona dece nije vakcinisano protiv dečje paralize.

Poziv na buđenje

- Ovo je poziv na buđenje. Članice EU shvatile su vrlo ozbiljno ovu pretnju po pitanju prenošenja divljeg poliovirusa iz Sirije i Izraela, u kojima se dečja paraliza ubrzano širi i poprima dimenzije epidemije. Postoji veoma visok rizik da „uvezeni“ slučajevi prođu neprimećeno i prošire se po Evropi. Moramo da pojačamo nadzor, a ne da čekamo da se pojave prvi klinički slučajevi ove bolesti - apeluje on. Sprenger naglašava da su među najugroženijim evropskim zemljama Rumunija i BiH, Slovenija je najzaštićenija, dok ostale zemlje bivše SFRJ spadaju u srednje rizične.


O dečjoj paralizi

- simptomi dečje paralize su malaksalost, glavobolja, bolovi u ekstremitetima, mučnina, gađenje, povraćanje, proliv, gušobolja, kašalj, visoka temperatura
- posledice su slabost ili paraliza jednog ili oba uda, otežano disanje, govor i gutanje, a ponekad i smrt
- do paralize dolazi uglavnom u prvih 48 do 72 časa
- poliomijelitis naročito napada decu od tri do osam godina
- u Avganistanu, Nigeriji i Pakistanu nije iskorenjena dečja paraliza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες