Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Вучић у Грачаници, повучен налог за хапшење Вулина

Кетрин Ештон позвала Ивицу Дачића и Хашима Тачија да обезбеде да избори буду поштени и инклузивни, јер су од кључног значаја за будућност Косова

Предизборни скуп присталица грађанске иницијативе „Српска” у Доњој Гуштерици

Три дана уочи локалних косовских избора и дан уочи најављене посете првог потпредседника владе Александра Вучића Грачаници, власт у Приштини је под притиском Београда и Брисела попустила и повукла налог за хапшење Александра Вулина, чиме му је омогућила да данас легално уђе на Косово.
Тужилаштво у Митровици, које је 24. октобра покренуло истрагу против министра Вулина, због неовлашћеног прелаза границе, након чега је Основни суд издао налог за његово хапшење, јуче је донело одлуку да обустави истрагу против њега. Установљено је, како је саопштено из те установе, да је Вулин 16. октобра ушао на Косово железничком линијом Краљево – Звечан – Северна Митровица, што је овлашћен гранични прелаз.
Да ће приштинске власти, које су Вулина теретиле за илегалан прелазак границе и за њим издале потерницу, направити корак уназад, указала је претходна изјава косовског премијера Хашима Тачија, који је рекао да Вулин може на Косово као човек мира и у складу са стандардима, али да ће бити ухапшен уколико дође у униформи резервисте.
Директор Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије Миливоје Михајловић потом је Тачијеву изјаву оценио као покушај да се нађе излаз из ове ситуације и да је то заправо сигнал Бриселу да је Приштина кооперативна.
На посредан начин то је потврдио и приштински политички аналитичар Азем Власи, који је сматра да је срамно повлачење налога за хапшење Вулина, додајући да Косово не би смело да ревидира јавно изречене ставове.
Из Брисела се, према сазнањима „Политике”, у току јучерашњег дана очекивало евентуално решење за примедбе српске стране које се односе на нарушавање статусне неутралности изборног поступка. Мада на гласачким листићима који су припремљени за ове изборе нема грба Косова, ознака државности Косова ипак се нашла на осталом гласачком материјалу. Поред тога, било је тешкоћа и са још неколико кључних ствари које се односе на бирачке одборе и чланове изборних комисија, те се у Београду очекивало да ЕУ пресече у последњем моменту и допринесе регуларности косовских избора.
Уместо тога, у преподневним сатима, висока представница ЕУ Кетрин Ештон, позвала је српске и косовске власти да још у току дана реше све несугласице у вези са предстојећим изборима, указавши да ће ЕУ пажљиво пратити њихов ток.
Ештонова је навела да је много људи у Приштини и у Београду напорно радило на припреми избора и одала признање Дачићу и Тачију на храбрости и визији које су показали потписивањем и применом Бриселског споразума.
Истовремено, она је нагласила да ће ЕУ веома пажљиво пратити ток избора који су од кључног значаја за будућност Косова и важан елемент у примени Бриселског споразума и процесу нормализације односа између Београда и Приштине. „Изборни процес мора да представља корак напред у учвршћивању демократије на Косову”, додала је она.
Портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић није, међутим, одговорила на које је проблеме висока представница мислила када је позвала на њихово решавање. Она је подсетила да су о изборима јуче у Бриселу разговарале радне групе Београда и Приштине, али није имала одговор на питање које су биле конкретне теме и да ли су се делегације о нечему договориле. И док се у Бриселу, како је приметио Танјуг, устежу да дефинишу проблеме, то не важи за Београд и Приштину, одакле већ неко време долазе међусобне оптужбе за опструкцију договора о изборима.
Крстимир Пантић, кандидат за градоначелника „Српске” у Косовској Митровици, и Драган Јаблановић, кандидат државне листе за председника општине Лепосавић, рекли су за „Политику” да од Брисела и Приштине зависи да ли ће ГИ „Српска”, 3. новембра, изаћи на изборе у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, или ће позвати гласаче да не буду на биралиштима. Уколико Приштина не прихвати да гласачки материјал, у складу са Бриселским договором, буде статусно неутралан, онда ће они сачекати став Владе Републике Србије о изласку или неизласку на изборе. Иначе, они чврсто верују да ће под притиском међународне заједнице Приштина морати да поштује договорено у Бриселу – да на гласачком материјалу нема обележја државности Косова.
Према речима наших саговорника, неумесне су приче да се гласачки материјал може прекречити или отцепити до папира, то јест гласачког материјала, на којем је грб самозване косовске државе. Пантић каже и да је добио одговор у Приштини да је гласачки материјал пуштен, да не може више ништа да се уради.
Драган Јаблановић, међутим, каже да су уговори о члановима бирачких одбора (на којима на средини листа пише да су потписници уговора службеници владе Косова), враћени Приштини и да се чекају статусно неутрални уговори, као и други гласачки материјал. У супротном, званичници Београда донеће коначну одлуку о изласку или неизласку на изборе, каже Јаблановић.
----------------------------------------------
Поповић и Грчић онемогућени да уђу на КИМ
Државном секретару Министарства енергетике Дејану Поповићу и директору Рударског басена „Колубара” Милораду Грчићу онемогућено је јуче на административном прелазу Мердаре да уђу на Косово и Метохију, наводно из процедуралних разлога, потврђено је за Танјуг у Министарству енергетике.
И директор „Копова Косово” Срђа Ковачевић, који је нешто пре њих прешао административни прелаз, накнадно је враћен, кажу у том министарству.
Хуманитарна помоћ – храна, угаљ, рачунари, која је приликом посете српске делегације требало да буде уручена разним установама, ипак ће стићи на КИМ, истакли су у том министарству.
Храна ће бити уручена Колективном центру у Гњилану, око 100.000 тона угља Колективном центру у Штрпцу, а рачунари ће бити предати Електротехничкој школи у Сушици, кажу у министарству енергетике. (Танјуг)
----------------------------------------------
ЕУ: 15 милиона евра за косовске Србе
Брисел – Европска унија је установила посебан фонд за развој српских општина на Косову, а прва транша износи 15 милиона евра, саопштила је јуче Европска комисија. „Овај специјални претприступни програм намењен је општинама са већинским српским становништвом широм Косова, а посебно онима на северу”, стоји у саопштењу ЕК.
Комисија је за почетак одвојила средства за развој општинске инфраструктуре, јавне управе, општинског и руралног развоја и заштиту околине, док ће евентуална додатна средства бити одобрена након процене текућих потреба, поручују из Брисела. „Ова сума не улази у редовних 60 до 70 милиона евра, колико Косово годишње добија из претприступних (ИПА) фондова”, стоји у саопштењу.
Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је овим поводом да је, након што су Београд и Приштина доказали да су посвећени примени Бриселског споразума, ред да ЕУ докаже да озбиљно подржава овај процес. „Презадовољан сам што смо у могућности да издвојимо додатна средства”, навео је Филе у саопштењу за медије и подсетио да је примена Бриселског споразума од кључне важности како за нормализацију односа Приштине и Београда, тако и за њихову европску перспективу.

Б. Чпајак - Б. Радомировић

објављено: 01.11.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου