Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο προϋπολογισμός αποτελεί εικόνα της κατάστασης στην οικονομία

Ned, 11/10/2013 - 19:03 -- MRS
bzΤο σχέδιο προϋπολογισμού της Σερβίας για το προσεχές έτος 2014 δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί και παραπέρα να είναι σοβαρή, πράγμα για το οποίο μαρτυρεί το στοιχείο ότι η Πολιτεία θα γίνει αναγκασμένη να πάρει επιπρόσθετο δάνειο ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για κάλυψη του ελλείμματος και για αποπληρωμή των χρεών.
Εντούτοις, όμως, τα μέτρα λιτότητας και η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από τους φορολογικούς δασμούς θα έπρεπε να συ,βάλουν για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών στη χώρα.
Το σχέδιο Προϋπολογισμού της Σερβίας τος το 2014 προβλέπει έσοδα ύψους 929,9 δισεκατομμυρίων δηναρίων (δηλ. περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ) και κυρίως από διάφορους φορολογικούς δασμούς. Χάρη στην αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ από οκτώ σε δέκα τοις εκατό, και, επίσης, χάρη σε αύξηση του ποσοστού που πρέπει να πληρωθεί για υπηρεσίες των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού από τον τομέα της πληροφορικής, που από τώρα θα είναι 20 τοις εκατό, κατά το προσεχές έτος του 2014 στον προϋπολογισμό θα υπάρχουν κατά ένα τέταρτο περισσότερα χρηματικά μέσα απ’ότι το περασμένο έτος. Επίσης αναμένεται και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πληρωμή φορολογικών δασμών, με σκοπό τη μείωση του όγκου της παραοικονομίας.
Τέλος αναφέρουμε ότι έλλειμμα του προϋπολογισμού για το προσεχές έτος θα γίνει ύψους 182,5 δισεκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ), πράγμα που αποτελεί το 4,6 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αν προσθέσουμε σ’αυτό και τα έξοδα για αποπληρωμή των χρεών, τότε μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι η Σερβία θα αναγκαστεί να πάρει νέα δάνεια. Ο κ. Vladimir Vučković, μέλος του Δημοσιονομικού Συβουλίου Σερβίας, λέει πως δεν είναι καλό το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας σημειώνει αύξηση, όμως, συμπληρώνει πως αυτό είναι αναγκαίο πράγμα. «Κάνονται σχέδια υπέρ της λήψης δανείων ύψους και μέχρι 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που αποτελεί μεγάλο ποσό, όμως, ευνοϊκή είναι η διάρθρωση αυτού του χρέους, το οποίο θα γίνει φθηνότερο, με χαμηλότερο επιτόκιο»,- λέει ο κ. Βούκρσεβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...