Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Копаоник спреман за скијаше

Захваљујући обилним падавинама и комбинацији природног и вештачког снега планина може да прими љубитеље зимских спортова
Скијаши ће већ данас моћи да изађу на Караман гребен Фото М. Дугалић
Копаоник – Већ два дана непрестано пада снег на Копаонику па је достигао висину од тридесетак центиметара. На две стазе, Караман гребену и Сувом рудишту снег „пада“ и са земље, из такозваних топова и жирафа. Реч је о вештачком оснежавању поменутих стаза па ће те две, а можда и још неколико других стаза бити спремне за званично отварање овогодишње скијашке сезоне које је предвиђено за 5. децембар. У „Скијалиштима Србије“ дознајемо да скијаше који намеравају да први ове зиме „прошарају“ планином чека и пријатно изненађење. Наиме, ски-карте током тог тродневног, традиционалног ски-опенинга биће јефтиније чак 70 одсто и износиће 6.050 динара.
У шпицу предстојеће сезоне, шестодневна ски-карта коштаће 11.250 динара, али се за десет одсто јефтиније може купити на предстојећем сајму „Експо – Зим“, затим ће за дечију сезонску карту ове зиме попуст бити 30 одсто, а одрасли корисници те карте моћи ће, према недавном договору „Скијалишта Србије“ са словеначким колегама, три дана бесплатно да користе жичаре у њихових осам ски-центара.
Све то било би џаба ако снег не настави да пада али, ако је тачна она народна, „да се по јутру дан познаје“ и ова ће сезона на Копаонику уз помоћ поменутих снежних топова бити успешна. Истина, за ову зиму нису саграђене две планиране шестоседне жичаре, на стази „Крчмар“ и „Гвоздац“, пошто је, због кризе, тај план пролонгиран за, како кажу, пролеће, тј. биће у систему наредне зиме. Али, има ипак неколико новина, током лета овде је саграђен боб на шинама у дужини од око 600 метара па ће то, као и три стотине метара дуг „зип лајн“, могућност кретања на сајли двадесетак метара изнад земље бити прави изазов.
Откако је Влада Србије „препродала“ шеику Мухамеду бин Заједу хотел „Југобанка“, који је затим срушен и терен припремљен за градњу, круже приче да ће ту нићи нови хотел али не баш комерцијалног типа. Шеик ће, прича се, уложити у још један нови хотел, на месту бившег „Бачишта“. Такође, се говори о улагању овог партнера у нове жичаре, куповину дела „Скијалишта Србије“. Неке од тих, наводних, намера компаније „Мубадала“, тј. шеика Заједа недавно је јавно потврдио и Дејан Левнајић, в. д. „Скијалишта Србије“, али за све ваља, ипак, сачекати почетак реализације тј. пролеће и почетак грађевинске сезоне.
Што се угоститеља на Копаонику тиче, овај снег и први дани скијашке сезоне такође су и за њих охрабрујући.– Јесте да сада имамо око 250 гостију, али смо више од 90 одсто капацитета у „Гранду“, конацима и хотелу „Анђела“ продали за отварање сезоне. То је више од хиљаду гостију, они су откупили аранжмане који су подразумевали три ноћења а четири дан скијања. У том периоду закуп апартмана у конацима коштао је 69 евра по особи, полупансион у „Анђели“ 165 а у „Гранду“ 219 евра, уз бесплатан дводневни ски-пас – каже Вељко Петровић, менаџер конака и поменутог хотела „Анђела“, који припадају фирми МК „Маунтин ризорт“.
М. Дугалић
објављено: 27.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....